Taoranting Park, Peking, 21 maart
Betsy Joles

Badmintonnen en vliegeren in het park: leven in China komt traag maar zeker weer op gang

Al voor de vijfde dag op rij zijn geen nieuwe binnenlandse besmettingen met het coronavirus meer vastgesteld in China. Het dagelijkse leven komt aarzelend maar zeker weer op gang. In de miljoenenstad Wuhan, waar het virus eind december voor het eerst opdook, mogen inwoners onder zeer strikte voorwaarden weer naar buiten. Ze zaten bijna twee maanden in quarantaine.

Al voor de vijfde dag op rij zijn er in China geen nieuwe binnenlandse besmettingen met het nieuwe coronavirus meer vastgesteld in China. De 39 bevestigde besmettingen zijn allemaal vastgesteld bij mensen die uit het buitenland waren teruggekeerd.  

Om een nieuwe grote golf aan besmettingen door terugkeerders tegen te gaan, zijn er ook nieuwe maatregelen. Al wie landt op Chinese bodem, wordt verplicht in quarantaine gezet in aparte centra. En vanaf vandaag leidt China alle internationale vluchten naar hoofdstad Peking eerst af naar andere steden. Daar worden de passagiers gescreend voor ze mogen verdervliegen.

In China zijn nu in totaal 81.093 besmettingen vastgesteld, 3.270 mensen zijn overleden.

Inwoners van Wuhan zetten eerste stappen buiten

Het normale leven in China komt intussen langzaam maar zeker weer op gang. Zo mogen de inwoners van de miljoenenstad Wuhan, waar het virus eind december voor het eerst opdook, vanaf vandaag weer de straat op. Dat geldt voorlopig enkel voor wijken die virusvrij verklaard zijn. Er gelden ook tijdsslots, zodat niet te veel mensen tegelijk buitenkomen. Groepsbijeenkomsten blijven nog wel verboden.

Zones in Wuhan die al meer dan een week infectievrij zijn, krijgen iets meer vrijheden. Zo mogen kleine handelaars hun zaak opnieuw openen, als ze voldoen aan strenge voorschriften. Zo moeten de handelaars allerlei desinfecterende maatregelen nemen en zelf hun gezondheid laten controleren.

Ook het openbaar vervoer in Wuhan zal stilaan hernemen. Zaterdag arriveerde de eerste trein in weken in de stad, met mensen uit de provincie Hubei die in Wuhan werken. Mensen mogen aan het werk als ze koortsvrij zijn en een certificaat van hun werkgever en een groene gezondheidscode hebben.

Nog een teken dat het leven mondjesmaat weer zijn gewone gang gaat: in Peking zijn maandagmorgen weer meer files gemeld.

(tekst gaat voort onder de foto's)

Ditan Park, Peking, 21 maart
2020 Getty Images
Taoranting Park, Peking, 21 maart
Betsy Joles
Ditan Park, Peking, 21 maart
Betsy Joles

Minder besmettingen in Zuid-Korea

Dat het virus op de terugweg lijkt in Azië, is mogelijk ook te zien in de cijfers uit Zuid-Korea. De voorbije 24 uur zijn 64 nieuwe besmettingen bij gekomen, het laagste aantal sinds de piek eind februari. In totaal zijn 8.961 mensen in Zuid-Korea besmet, 111 mensen zijn overleden.

Bekijk hieronder een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen