Westminster Bridge in Londen lag er vandaag al verlaten bij.
Belga

Nederland verbiedt bijeenkomsten tot 1 juni, Verenigd Koninkrijk voert gelijkaardige maatregelen in als bij ons

Het Verenigd Koninkrijk gaat België achterna met strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Nederland zijn alle samenkomsten en evenementen nu tot 1 juni verboden. In Italië zijn er voor de tweede dag op rij minder nieuwe coronadoden geteld. En in ons land zijn de voorbije 24 uur 13 nieuwe overlijdens geteld door het coronavirus en 342 nieuwe besmettingen. Omdat corona nu als "beroepsziekte" wordt erkend, zal zorgpersoneel 90 procent van zijn loon kunnen krijgen als ze de ziekte zélf oplopen. Volg ook vandaag al het nieuws over de strijd tegen het coronavirus in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nieuwe verregaande maatregelen in het Verenigd Koninkrijk

De Britse premier Boris Johnson heeft vanavond strenge maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen moet er minstens 3 weken thuis blijven, de meeste winkels in het land gaan dicht.

De Britten mogen enkel nog het huis uit om voeding te kopen, om naar de dokter gaan, om naar het werk te gaan (als thuiswerk niet mogelijk is) en om één keer per dag buiten te komen om te bewegen/sporten. Familieleden of vrienden bezoeken mag niet meer. Huwelijken, doopsels en andere ceremonies mogen niet doorgaan, voor begrafenissen wordt een uitzondering gemaakt. De maatregelen lijken heel sterk op de maatregelen die ook in ons land gelden. 

Johnson noemde het coronavirus "de grootste bedreiging waar het land in decennia voor heeft gestaan. Als te veel mensen op hetzelfde moment ziek worden, zal de gezondheidszorg dit niet aankunnen." 

"Ik heb een heel simpele boodschap voor het Britse volk: jullie moeten thuis blijven", zei Johnson. "Als jullie deze regels niet opvolgen, dan zal de politie ze afdwingen."  Tot nu had Johnson de bevolking enkel aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven, maar veel Britten negeerden die aanbevelingen. Dat de Britse regering tot nu geen harde maatregelen nam, lokte al veel kritiek uit. 

Nederland verbiedt bijeenkomsten tot 1 juni

In Nederland zijn alle samenkomsten en evenementen nu tot 1 juni verboden, ook samenscholingen van minder dan 100 mensen. Eerst waren bijeenkomsten tot 6 april verboden. Dat heeft de minister van Justitie Ferd Grapperhaus bekendgemaakt. De maatregel zal met boetes worden gehandhaafd. 

Burgemeesters kunnen ook specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen, en er kunnen boetes tot 400 euro opgelegd worden aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen. Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die met zijn drieën buiten lopen en geen 1,5 meter afstand houden.

Ook kunnen stranden, parken en campings gesloten worden als dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid. Winkels kunnen ook verplicht worden een "scherp deurbeleid te voeren" om ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden. 

De minister maakte zich ook boos over het gedrag van de mensen die het voorbije weekend toch massaal bij elkaar kwamen, bijvoorbeeld op stranden of bij bouwmarkten. "Dat is slordig, laconiek en daarom asociaal. Het kost levens, onnodig. Gebruik je verstand." Premier Mark Rutte verklaarde dat de strengere maatregelen de verspreiding van het coronavirus moeten indammen. Als dit niet werkt, is het hele land op slot gooien de volgende stap, zei hij. "Ik hoop dat dat niet nodig is."

Fransen mogen nog maximaal 1 uur per dag huis verlaten en niet verder dan 1 kilometer gaan

De Franse premier Edouard Philippe heeft een verstrenging aangekondigd van de maatregelen tegen het coronavrius. De Fransen mogen vanaf morgen maximum een uur per dag hun huis verlaten en moeten zich daarbij beperken tot een afstand van 1 kilometer van hun woonst.

"Als u met uw kinderen gaat wandelen of sporten, moet het binnen een straal van maximaal 1 kilometer van uw huis zijn, gedurende 1 uur, en uiteraard helemaal alleen en eenmaal per dag", zei de premier aan televisiezender TF1.

Vanaf morgen zullen ook voedselmarkten in de openlucht gesloten worden. "Maar op het advies van de burgemeesters mogen prefecten van dit verbod afzien", zei de premier, omdat verse producten in sommige dorpen enkel op de markt gekocht kunnen worden.

Ook de sancties op niet-naleving worden verstrengd. Momenteel riskeren overtreders boetes van 135 euro, maar die zouden volgens Philippe opgetrokken kunnen worden naar 375 euro, en 1.500 euro bij herhaling. Hij waarschuwde ook dat de maatregelen nog enkele weken van kracht kunnen blijven.

Frankrijk behoort tot de Europese landen die het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus. Vanavond raakte bekend dat het aantal doden is opgelopen tot 860, een toename van 186 op 24 uur tijd.

Crisiscentrum: "Bloemenwinkels blijven gesloten"

Bloemenwinkels in ons land mogen dan toch de deuren niet opnieuw openen. Daarover ontstond verwarring nadat communicatie in het Staatsblad liet uitschijnen dat bloemenwinkels toch mochten opengaan. 

"Een bloemenwinkel is een niet-essentiële winkel en die blijven ook gesloten", benadrukt Yves Stevens van het Crisiscentrum. "Dus voor alle duidelijkheid: bloemenwinkels blijven, net zoals alle andere winkels, gesloten. Enkel voedingswinkels kunnen openblijven." 

De beroepsvereniging, de Koninklijke Unie van Floristen van België, wil zelf ook dat de winkels dicht blijven en adviseert om verder te blijven inzetten op de online verkoop van bloemen. Supermarkten en winkels zoals Aveve mogen wel bloemen en planten verkopen in hun winkels. 

Jan Decleir en andere acteurs lezen kortverhalen voor in "Zandman"

Straks om 22 uur begint "Zandman" op Radio 1. In dat programma lezen bekende acteurs kortverhalen voor om iedereen een hart onder de riem te steken in deze coronatijden. Jan Decleir bijt straks de spits af met "Het verraderlijke hart" van Edgar Allan Poe. Later komt onder anderen ook nog Natali Broods aan bod met een verhaal van Murakami. Bekijk hieronder al een kort fragment:

Videospeler inladen...

Artsen Zonder Grenzen opent triagecentrum voor meest kwetsbare doelgroepen in Brussel

Artsen Zonder Grenzen opent eind deze week een triage- en opvangcentrum op de site van Tour & Taxis voor de meest kwetsbare doelgroepen. Dat schrijft Bruzz en het bericht is bevestigd aan persagentschap Belga. In een eerste fase zullen er 50 bedden beschikbaar zijn en dat aantal kan later uitgebreid worden naar 150 bedden.

Vorige week had de hulporganisatie al laten verstaan dat ze een triagecentrum zou openen waar kwetsbare mensen zoals daklozen en vluchtelingen terechtkunnen voor medische zorg en waar mensen met symptomen van COVID-19 afgezonderd kunnen worden.

Meest gelezen