Na carnaval Halle wordt nu ook de Halse Mariaprocessie afgelast: "Emotionele beslissing"

De Mariaprocessie in Halle gaat niet door. Die processie wordt elke twee jaar georganiseerd op Pinksteren. Dit jaar zou dat op zondag 31 mei zijn. Maar door de maatregelen rond het coronavirus, kan die optocht niet op een goeie manier voorbereid worden. 

Alweer een domper op de feestvreugde in Halle. Na carnaval Halle en de Sint-Veroonmars in deelgemeente Lembeek, wordt nu ook de Mariaprocessie afgelast. Dat zijn de stad en de Broederschap van O.L.-Vrouw overeengekomen. En dat zorgt voor veel emotie bij de organisatoren: "Dit is al het derde grote evenement dat deel uitmaakt van het DNA van onze stad, dat niet zal kunnen doorgaan. Het blijven onwezenlijke en telkens zeer emotionele beslissingen. Maar we beseffen allemaal dat de actualiteit en de volksgezondheid ons momenteel geen andere  keuze laten." 

Ook Hyacintenfestival geannuleerd

De Mariaprocessie in Halle lokt altijd duizenden bezoekers. Bij de vorige editie in 2018 is zelfs koningin Mathilde komen kijken. Dit jaar zou de processie uitgaan op 31 mei, maar door de coronamaatregelen kunnen vrijwilligers niet samenkomen om alles voor te bereiden. Verenigingen en scholen helpen altijd mee met de opbouw van de wagens en het in orde brengen van de historische kleding. "Maar wij zijn er ons van bewust dat scholen en verenigingen nu andere prioriteiten hebben dan het deelnemen aan een processie", zegt de Broederschap.

Ook het Hyacintenfestival in het Hallerbos gaat niet door. "Een festival dat zoveel mensen aantrekt zou nu niet verantwoord zijn" zegt Filip Hubin van het Agentschap Natuur en Bos. En omdat de bloemen alleen van midden april tot begin mei bloeien, is het wachten tot volgend jaar. 

Meest gelezen