Nog steeds Limburgers die zich niet houden aan maatregelen: “Wie dat niet doet beseft niet hoe ernstig situatie is… en betaalt tot 4.000 euro”

De politie in Limburg heeft op verschillende plekken mensen betrapt die zich niet aan de coronamaatregelen houden. In de politiezones van Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken en in Beringen-Ham-Tessenderlo heeft de politie telkens zo’n 40-tal processen-verbaal uitgeschreven. De grote meerderheid wordt betrapt terwijl ze met de wagen naar een park rijden, om daar te gaan wandelen.

In Sint-Truiden gingen er afgelopen weekend zo’n veertig mensen de bon op. De meeste mensen gingen met de wagen naar een park in de buurt, en werden daar tegengehouden. Volgens de maatregelen mag je namelijk enkel in de buurt van je eigen huis wandelen of fietsen, en is naar een park gaan met de wagen geen essentiële verplaatsing. Daarnaast heeft de politie nog enkele groepjes op straat uit elkaar gehaald. Een man uit Luik is  betrapt met het ophalen van oud ijzer. Ook dat is geen essentiële verplaatsing.

De agenten van de politiezone Beringen-Ham Tessenderlo schreven ongeveer hetzelfde aantal processen-verbaal uit. “Over het algemeen leeft iedereen de maatregelen goed na”, benadrukt Eric Raymaekers van de politiezone wel. “Maar sommige mensen zijn hardleers, en die hebben we moeten verbaliseren. Gisterennamiddag hebben we zelfs nog twee barbecues moeten stilleggen. Daarnaast gaat het vooral om jongeren die nog gezellig willen samentroepen."

Iedereen die we betrappen weet zogezegd niet dat ze iets fout doen, maar we hebben ondertussen wel al lang genoeg gesensibiliseerd om de maatregelen te kennen.
Eric Raymaekers, politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo

De mensen die betrapt worden weten vaak niet dat ze een fout begaan, of beweren dat toch. “Iedereen die we betrappen weet het zogezegd niet goed, maar ondertussen hebben we wel al lang genoeg gesensibiliseerd om de maatregelen te kennen”, vindt Raymaekers van politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo. “Dit gaat over mensen die niet beseffen hoe ernstig de situatie is.”

Wie zich niet houdt aan de maatregelen riskeert een boete tot 4.000 euro. Bij overtreders in Tienen in Vlaams-Brabant, die illegaal een café open hielden, is er zelfs sprake van gevangenisstraffen. “Wij bieden wel onmiddellijk de mogelijkheid aan om met de kaart te betalen”, vertelt Raymaekers. “Dan liggen de boetes lager, tussen 250 en 500 euro. Wie op dat moment niet kan betalen krijgt een gewoon proces-verbaal en betaalt de hogere boete.”

Meest gelezen