Getty Images

Ook tandartsen willen patiënten vanop afstand helpen: “Al kunnen we dat niet gratis blijven doen”

Tandartsen pleiten voor duidelijkere regels rond teleconsultaties nu zij door de coronacrisis meer patiënten adviseren via telefoon- of videogesprekken. Sinds vorige week worden teleconsultaties bij de huisarts terugbetaald, voor tandartsen is dat nog niet mogelijk. “Het zou nochtans veel helpen”, klinkt het.

“We zijn op dit moment telefonisch bereikbaar voor onze patiënten omdat we van mening zijn dat we niet iedereen in onze tandartspraktijk kunnen verwelkomen”, vertelt Tommie Van de Velde aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het risico op besmetting is te groot.” Van de Velde heeft enkele praktijken in Antwerpen, Gent, Denderleeuw, Aalst en Aalter. “Wie we aan de telefoon spreken, moet momenteel niet betalen. Het zou fijn zijn moesten we die online consultaties kunnen doen binnen een wettelijk kader en daar ook voor vergoed worden.”

Videoconsultatie bij de tandarts

“We willen patiënten absoluut kunnen helpen vanop afstand. Zowel telefonische hulp als hulp via videokanalen is handig”, gaat Van de Velde verder. “Via video kan je bepaalde zwellingen waarnemen en op die manier gemakkelijker zien hoe ernstig de patiënt eraan toe is. Maar om deftig iemand zijn gebit te inspecteren volstaat een videoconsultatie uiteraard niet. Daarvoor is de camera van een laptop of smartphone veel te slecht.” Van de Velde pleit dan ook niet voor een wettelijk kader rond videoconsultaties alleen, maar voor een wettelijk kader rond alle teleconsultaties. “Ook via de telefoon kunnen wij mensen helpen. We kunnen vanop afstand aftoetsen of we iemand naar onze praktijk moeten laten komen of niet.”

In de lift bij huisartsen

Steeds meer huisartsen in Vlaanderen maken gebruik van videoconsultaties sinds er tijdelijk een terugbetaling voor is (door de coronacrisis).  Ze laten patiënten inbellen via Skype of een ander platform en proberen zo te beoordelen hoe ziek de persoon in kwestie is. Een telecombedrijf uit Zele, Memo, heeft zo’n videosysteem ontwikkeld waar huisartsen gratis gebruik van mogen maken. “Het is een groot succes. Er hebben al zo’n 100 artsen ingetekend, waarvan zelfs 2 uit Griekenland”, vertelt Michael De Decker van Memo. “We hebben het videotelefoniesysteem 2 jaar geleden al ontwikkeld, maar het werd toen enkel gebruikt door bedrijven. Omdat wij ons steentje willen bijdragen in deze crisis, stellen we het systeem nu gratis ter beschikking aan artsen.”

“Met 1 klik op de knop kom je al bij de huisarts terecht. Er zijn geen overbodige technische snufjes aan verbonden”, gaat De Decker verder. “Daarnaast kan ik verzekeren dat alles veilig gebeurt. Er wordt niet zomaar data opgeslagen. Alles verloopt volgens de privacywetgeving.”

Meest gelezen