IPA/ABACA

Moeten we vanuit ons kot toekijken hoe mede-Europeanen creperen?

Gewezen senator Patrik Vankrunkelsven ziet met lede ogen aan hoe coronapatiënten in Italië en Spanje sterven door een tekort aan bedden in de intensieve zorg daar, terwijl wij een overschot van zulke bedden hebben dat we mogelijk nooit helemaal nodig zullen hebben. Hij doet daarom een oproep om coronapatiënten in nood binnen Europa te transporteren naar plekken met voldoende zulke bedden.

Ik sta ervan versteld dat Europa dag na dag toelaat dat duizenden Europeanen in Italië en weldra in Spanje sterven door het loutere tekort aan intensieve ziekenhuisbedden. Vele landen in Europa, zoals België en Duitsland, hebben overschot aan capaciteit en de kans is klein dat we deze capaciteit ooit volledig nodig zullen hebben, laat staan de volgende dagen.

De Franse president Emmanuel Macron zet het leger in om patiënten over te brengen van het noorden naar het zuiden van Frankrijk. Kunnen wij samen met andere Europese landen echt niet een deel van onze ziekenhuiscapaciteit inzetten om andere Europeanen te redden?

Zijn we solidair met getroffenen van een aardbeving waar ook in de wereld? Ja toch. Maakten we tijdens de Eerste Wereldoorlog een verschil in nationaliteit als er soldaten in het veldhospitaal terechtkwamen? Ik denk het niet.

"Het is opnieuw oorlog"

Welnu, het is opnieuw oorlog. Als er solidariteit nodig is in Europa, dan is het nu. Waren de Italianen wat laks in het begin van de epidemie? Wellicht. Maar zij hadden wel de tegenslag het eerste land in Europa te zijn waar het virus toesloeg.

Het is de ellende in Italië die België en andere West-Europese landen aanzette om de zaken scherper aan te pakken. We hadden meer geluk. Is dat een reden om nu vanuit ons kot toe te kijken hoe Italiaanse mede-Europeanen creperen?

Rijke oliemagnaten, Britten die snel een heupprothese willen of Nederlanders voor een harttransplantatie bevolken onze ziekenhuizen, maar Italianen in nood moeten sterven. Europese solidariteit moet ook als het moeilijk is. Wij kunnen dat aan.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen