Getty Images

Opnieuw grote lading mondmaskers aangekomen in Luik, later deze week komen er nog 14 miljoen bij 

Vanochtend zijn op de luchthaven van Luik 2 vliegtuigen geland met samen 6 miljoen chirugische mondmaskers aan boord. Het gaat grotendeels om chirurgische mondmaskers. Later deze week komen er nog ruim 14 miljoen bij.

De nieuwe leveringen bestaan samen uit 6 miljoen chirurgische mondmaskers en 148.000 speciale mondmaskers van het type FFP2. 4,6 miljoen maskers uit die lading zijn bedoeld voor Vlaamse zorginstellingen, zoals woonzorgcentra, gezinszorg en thuisverpleging.  Er zijn ook 1 miljoen mondmaskers voor Wallonië en 400.000 voor Brussel.

"Met deze leveringen zullen de meest dringende noden op het vlak van mondmaskers voor de komende weken beantwoord zijn", laten Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en minister-president Jan Jambon weten in een persbericht. "Onze zorgverleners staan vandaag in de frontlinie, en zij moeten uiteraard op een zo veilige mogelijke wijze de noodzakelijke zorgen kunnen toedienen." 

14 miljoen deze week

De nieuwe lading vormt een aanvulling op de 5,5 miljoen chirurgische mondmaskers en 253.000 FFP2-maskers die vrijdag aankwamen in ons land. 

In totaal zouden deze week nog eens 14 miljoen chirurgische mondmaskers én 1,2 miljoen FFP2-maskers moeten aankomen, zo laat het kabinet van federaal minister Philippe De Backer nog weten. De Backer leidt de taskfoce die tijdens de coronacrisis de tekorten aan medisch materiaal moet aanpakken.

"We blijven dit zeer nauw opvolgen en zullen er, net zoals de voorbije weken, alles aan doen om elke bestelling te securiseren en de leveringen tijdig te laten plaatsvinden. We verdelen de mondmaskers in het land volgens het huidige model. We benadrukken dat we niemand in de steek laten."

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen