Plots verlies van reuk en smaak kan mogelijk wijzen op coronabesmetting, "maar kan ook bij andere infecties gebeuren"

Volgens verschillende Britse neus-, keel- en oorartsen kan het plotse verlies van smaak- en reukzin een symptoom zijn van het coronavirus, nog voor er andere ziekteverschijnselen optreden. Tot die conclusie kwamen de artsen na het onderzoek van jongeren die besmet waren met het virus en verder geen symptomen vertoonden.

Een Brits rapport van neus-, keel- en oorartsen maakt melding van een apart symptoom van het coronavirus, namelijk het verlies van de reuk- en smaakzin. De artsen baseren zich daarvoor op coronapatiënten uit Zuid-Korea, China en Italië die allen dat kenmerk vertoonden, maar verder geen andere symptomen hadden.

"Het is toch opmerkelijk, als je plots reukverlies hebt, is dat zeker een indicatie dat je mogelijk besmet bent met het coronavirus. Maar bij andere virale infecties kan dus ook reukverlies optreden. Alleen bij corona blijkt het vrij typisch te zijn", zegt Philippe Gevaert, neus-, keel- en oorarts van het UZ Gent in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Het is een aansporing om extra voorzichtig te zijn

"Als je reukzenuw zelf ontsteekt, kan er letterlijk tijdelijke schade optreden. Bij het coronavirus heb je de twee dingen samen: minder ruiken door snot, maar ook aantasting van de reukzenuw. In 70 procent van de gevallen bij virale infecties gaat reukverlies snel recupereren. Bij een coronabesmetting kan het een aantal maanden tot een jaar duren vooraleer je reuk terug komt", besluit Gevaert. 

Beluister hieronder het volledige gesprek in "Nieuwe feiten":

Meest gelezen