Politiek in coronatijden: wordt onze democratie bedreigd door de particratie?

In deze woelige virale tijden is het politieke theater wat naar de achtergrond verdrongen, hoewel de coronacrisis wel heeft geleid tot een federale regering die het virus met volmachten gaat aanpakken. "Een merkwaardige constructie", vindt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. Hoewel het allemaal voor het goede doel is - de bestrijding van het virus - vindt hij dat we ons op de limieten bevinden van wat onze democratie toelaat. Vooral het feit dat partijvoorzitters de volmachten zullen controleren, baart zorgen.

"Iedereen is - terecht - bezig met de bestrijding van het coronavirus", aldus Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1. Hij wijst erop dat die bestrijding politiek gezien relatief makkelijk is: "Men luistert naar de experts, men volgt de raadgevingen en men probeert die te vertalen in maatregelen."

De bestrijding van de economische crisis die er ongetwijfeld zit aan te komen, zal politiek minder eenvoudig zijn. "Je voelt dat daar ideologische verschillen om de hoek loeren en dat die wel eens de kop kunnen opsteken eens de medische crisis achter de rug is. En dan zitten we heel snel terug bij de discussies die we al maanden na de verkiezingen hadden: rond koopkracht of pensioenen bijvoorbeeld."

We moeten daar met argusogen blijven naar kijken

Ivan De Vadder

Maar "à la guerre comme à la guerre". Intussen is de restregering-Wilmès verveld tot een minderheidsregering die gedurende 6 maanden zal kunnen rekenen op ruime parlementaire steun. "Het is toch wel een heel merkwaardige constructie", vindt De Vadder. "Een regering die een minderheid heeft in het parlement - wel voldoende steun heeft van meer dan 90 parlementsleden op de 150 - maar die volmachten van dat parlement krijgt. Die volmachten worden dan gecontroleerd door een vergadering met de partijvoorzitters die elke zaterdag zal plaatsvinden."

"Je krijgt als het ware de particratie die de democratie heeft uitgeschakeld." Oppositiepartijen als Vlaams Belang en PVDA-PTB blijven volledig aan de politieke zijlijn staan. "Je zit toch wel op de limieten van wat onze democratie toelaat", vindt De Vadder. "Het is natuurlijk allemaal voor het goede doel: het bestrijden van het coronavirus. Maar we moeten daar met argusogen blijven naar kijken."

Beluister hieronder het gesprek met Ivan De Vadder in "De ochtend":

Meest gelezen