Lien Vande Kerkhof

Samenscholingsverbod bemoeilijkt contact met kwetsbare jongeren: "Begrijpelijk dat ze nog op straat komen als ze in een kleine woning zonder bewegingsruimte wonen"

Contact leggen met Genkse kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties is door het samenscholingsverbod moeilijker dan ooit. Daarom start Gigos Jeugdwelzijnswerk vandaag met een online aanbod om de coronacrisis door te komen. 

Concreet zullen de jeugdwerkers uitdagingen, kwisjes en spelletjes organiseren via sociale media en in hun bestaande whatsappgroepen. “Maar we zullen de jongeren ook individueel ondersteunen”, legt Rob Bijnens, coördinator van de werking in Winterslag, uit. “Jongens en meisjes kunnen ons via een berichtje aangeven waarmee we hen persoonlijk kunnen ondersteunen.” Het feit dat niet alle kinderen toegang hebben tot online kanalen steekt alvast geen stokje voor de creativiteit van de jeugdwerking. “In die gevallen stoppen we gewoon knutsel-, speel- en tekenbundels in de brievenbussen.”

Nog veel jongeren op straat

Dat veel jongeren ondanks de talrijke waarschuwingen toch nog op straat komen, realiseren ze zich bij Gigos maar al te goed. “En we begrijpen de kritiek ”, benadrukt Bijnens. “Maar we vinden het ook belangrijk dat iedereen zich bewust is van de omstandigheden waarin veel van deze jonge mensen leven.” Zo groeit 1 op 4 Genkse kinderen nog altijd op in kansarmoede. “Veel grote gezinnen zitten nu samen in kleine woningen zonder bewegingsruimte en gelegenheid om buiten te komen", voegt de jeugdcoördinator toe.

Bovendien komt een groot deel van de jeugd nauwelijks in contact met betrouwbare nieuwsberichten. Zo circuleert er volgens Bijnens heel wat fake news in de online wereld van deze jongeren. “Vorige week moesten we nog ingrijpen omdat er een post rondging die verkondigde dat je corona kan genezen met lachgas. Klinklare onzin uiteraard. Wij hebben meteen correcte informatie verspreid via al onze kanalen en proberen iedereen geregeld van correcte berichtgeving te voorzien.” 

We kunnen geen rekening houden met sociale omstandigheden bij het uitschrijven van pv's 

Politie Carma

De jongeren die rondhangen in wijken meteen opzadelen met monsterboetes, vinden ze bij Gigos dan ook geen goed idee. “We gaan zelf op ronde in de wijken om vast te stellen welke jongeren nog op straat komen”, vertelt Bijnens. “We gaan in dialoog om hen de ernst van de situatie duidelijk te maken. We roepen mensen en de politie dan ook op om deze jongens en meisjes niet meteen te veroordelen.” Politie Carma laat alvast weten geen rekening te kunnen houden met sociale omstandigheden bij het uitschrijven van pv’s. 

Meest gelezen