Sluipwegen in Limburg aan Nederlandse grens worden afgesloten: nog te veel niet- functionele verplaatsingen

De burgemeester van Lanaken laat vandaag alle sluipwegen in zijn gemeente barricaderen. Ook in Kinrooi en Riemst zijn de sluipwegen met de Nederlandse grens afgesloten.  Wie werkt, aan mantelzorg doet, co-ouderschap heeft of voor dieren moet zorgen, mag wel nog de grens over.

Vanmiddag om 12 uur gaan de kleine grens aan de Brugstraat in Smeermaas en een aantal sluipwegen tussen Lanaken en Maastricht dicht. De overgangen aan de Maaseikersteenweg in Smeermaas en de 2e Carabienierslaan in Veldwezelt blijven wel nog open voor essentiële verplaatsingen: "De meeste mensen passen zich aan en zijn gedisciplineerd, maar er zijn er enkele die toch proberen de kantjes er van af te lopen", zegt burgemeester Marino Keulen (Open Vld). "Ze maken verplaatsingen over de grens die niets te maken hebben met functionele verplaatsingen zoals werk, co-ouderschap of verzorgen van dieren."

Ook barricades in andere gemeenten

In Lommel zijn enkel nog twee straten naar Nederland open, dat is de overgang aan de Gestelse Dijk en aan de N74. Daar worden alle chauffeurs gecontroleerd.  Ook in Kinrooi kwamen nog te veel Nederlanders naar België, en omgekeerd. Ook daar werden barricades opgezet langs de sluipwegen. In Riemst zijn er dranghekken en verbodsborden geplaatst. Als dat niet voldoende blijkt, wil de burgemeester de weg er volledig laten blokkeren. In Hamont-Achel blijven er nog maar twee grensovergangen open voor essentiële verplaatsingen, die aan de Sint-Odilialaan in Achel en aan de Keunenlaan in Hamont.  En in Voeren blijven er ook maar twee grensovergangen open.

Meest gelezen