SOS allergie: berkenstuifmeel­seizoen neemt vroege start

Afgelopen weekend zijn er in Brussel tot 47 berkenstuifmeel­korrels per kubieke meter gemeten. Daarmee is het berken­stuifmeel­seizoen begonnen. En dat is vroeger dan normaal, aldus het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano. 

"Normaal nemen we dergelijke concentraties maar eerst waar in april", zegt Ann Packeu van Sciensano. "Nu zijn we nog een goede week verwijderd van het einde van maart. De concentraties bewijzen dat de bloemen van de berk volgroeid zijn en hun stuifmeel beginnen te verspreiden." 

Voor mensen die allergisch zijn voor berkenstuifmeel is dat slecht nieuws, want zij zullen last beginnen te krijgen van een loopneus, hoest, niezenademhalingsmoeilijkheden en vermoeidheid.

De symptomen komen vooral op als de concentraties stuifmeelkorrels boven 80 per kubieke meter stijgen. Die concentraties worden gewoonlijk pas bereikt in mei of eind april. Maar uit de waarnemingen van Sciensano blijkt dat de piek dit jaar al begin april bereikt zal worden. Mensen die extra gevoelig zijn voor berkenstuifmeel, krijgen de symtomen ook al bij lagere concentraties. 

Niet te verwarren met COVID-19

De symptomen die hierboven beschreven staan, komen voor een deel overeen met die van COVID-19.  Maar een stuifmeelallergie en COVID-19 zijn niet te verwarren, zegt Packeu. "Als je lichaam allergische reacties vertoont, heb je normaal gezien geen koorts of spierpijn. Pas als die twee symptomen optreden, kan er sprake zijn van COVID-19.  In dat geval moet je zeker de huisarts raadplegen."

Het berkenstuifmeelseizoen duurt gemiddeld 5 weken. Al die tijd kan het stuifmeel bij allergische mensen reacties uitlokken. Mensen die griep of een verkoudheid hebben, kunnen voor een deel dezelfde symptomen hebben. Maar bij hen zijn die van kortere duur.  

Bloemen of katjes van een berk.
Manfred Richter@pixabay

De concentraties stuifmeelkorrels in de lucht zijn te volgen op de website Airallergy van Sciensano, het officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België. 

Meest gelezen