Archieffoto
Jonas Roosens

Schepen Duchateau, die zelf geveld werd door coronavirus, beslist ook serviceflats van de stad Antwerpen te sluiten voor bezoek

De serviceflats van de stad Antwerpen zijn vanaf nu, zoals woonzorgcentra, gesloten voor bezoek om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens Fons Duchateau (N-VA), schepen voor Wonen en voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen, lopen er nog te veel mensen binnen en buiten. Het personeel zal aan de ingang van de flats bezoek dat niet-essentieel is, tegenhouden. Duchateau lag zelf bijna een week in het ziekenhuis nadat hij ziek werd door het coronavirus.

Fons Duchateau, schepen voor Wonen en voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen, sluit voortaan alle serviceflats van de stad Antwerpen af voor bezoekers, zoals woonzorgcentra. Dat zei hij vlak nadat hij ontslagen werd uit het ziekenhuis. Hij werd zelf ziek door het coronavirus en moest ook extra zuurstof krijgen.

Hij is dan ook verontwaardigd dat nog niet iedereen zich aan de regels houdt: “Ik kreeg te horen dat nog veel mensen op bezoek komen bij de bewoners, toch een kwetsbare groep, en dat is gevaarlijk. We nemen die maatregelen dan ook om hen te beschermen. Ik was zelf gezond en sportief, ik liep 3 keer per week 10 kilometer, en toch ben ik nooit zo ziek geweest als nu.”

Personeel controleert bezoek

Die flats zijn wel privéterrein, maar dat is op dit moment geen bezwaar: “Zo’n afsluiting is nu perfect mogelijk, want er is een algemeen verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Niemand mag nog grote groepen bij zich thuis uitnodigen en die regel trekken we gewoon door. Alleen essentiële verplaatsingen mogen nog en alleen in uitzonderlijke omstandigheden kan daar van worden afgeweken.”

Het personeel registreerde bezoekers al bij de ingang en nu zullen die ook tegengehouden worden. Boodschappen en pakjes zullen, zoals in de woonzorgcentra, aangenomen en aan de bewoners bezorgd worden. In totaal heeft Zorgbedrijf Antwerpen 4000 serviceflats met telkens 1 of 2 bewoners.

 

Mijn longen zijn zwaar aangetast en ik zal wellicht nog weken hoesten, ook als ik niet meer besmettelijk ben.

Fons Duchateau

Duchateau zelf is nu wel ontslagen uit het ziekenhuis, maar nog niet genezen. "In overleg met de dokter is beslist dat ik nog 14 dagen in quarantaine blijf thuis en ook daar gescheiden van mijn gezinsleden in een aparte kamer." Hij verwacht dat zijn volledig herstel nog langer zal duren: "Ik heb nog heel veel hoestbuien. Mijn longen zijn zwaar aangetast, net zoals op de longfoto's die al in de media te zien waren. Dat hoesten kan nog weken duren."  

Meest gelezen