run inc

Uitvaartsector bedenkt corona-alternatieven: begrafenis via livestream of uitgestelde afscheidsdienst

Uitvaartbegeleiding Stefaan uit Brakel biedt livestreaming aan bij begrafenissen. Zo kunnen nabestaanden ook vanop afstand afscheid nemen van een dierbare. Een andere optie is om nu een intieme dienst te voorzien en na de coronacrisis een uitgestelde afscheidsdienst te houden voor het grote publiek. 

Begrafenisondernemer Stefaan Romeyns verzorgde de afgelopen weken al 2 uitvaarten die ook via livestream werden uitgezonden. "We hebben de technologie al enkele jaren in huis om bijvoorbeeld te gebruiken wanneer nabestaanden in het buitenland verblijven of bedlegerig zijn', verklaart Romeyns. "We kunnen die nu nog meer inzetten om ervoor te zorgen dat mensen die een uitvaart niet mogen bijwonen toch een beetje kunnen deelnemen." Het systeem werkt met 360-gradencamera's die alles registreren, via het internet worden de beelden dan live naar de nabestaanden gestuurd. 

Ook de oudere generatie is goed mee met de nieuwe technologie 

Stefaan Romeyns

Romeyns merkt dat de meeste mensen het concept livestreaming al kennen of er alleszins erg snel vertrouwd mee raken: "Zelfs bij oudere mensen zien we dat ze er, na een woordje uitleg door jongere familieleden, vrij snel mee overweg kunnen. Ik denk dat we hun technologische kennis soms wat onderschatten." 

"Telefonisch overleg over kist en urne"

De begrafenissector moet zich aan strenge coronamaatregelen houden. "Bij een dienst zijn maximaal 20 mensen toegelaten, personeel van de begrafenisondernemer inbegrepen", verklaart Romeyns. "Enkel familieleden mogen erbij zijn, alle andere mensen moeten thuisblijven." De strenge regels zorgen ervoor dat de uitvaartsector moet creatief zijn, bijvoorbeeld met livestreaming, maar ook op andere manieren. "We vragen de familie nu thuis al grondig te overleggen over een mogelijke kist of urne.  We proberen zoveel mogelijk telefonisch te doen. Overleg in het echt kan, maar we beperken tot 3 familieleden en houden het zo kort mogelijk."

Uitgestelde afscheidsdienst

Begrafenisondernemers kunnen, in deze coronacrisis, drie afscheidsdiensten aanbieden. "Er is een intieme dienst volgens de huidige strenge regels, dan is er de optie van een dienst met livestreaming en tenslotte is er ook nog een uitgestelde afscheidsdienst", vertelt Romeyns. Bij die uitgestelde dienst is er nu al een begrafenis in intieme kring maar komt er later een herdenkingsmoment voor het grote publiek. "

Voor een uitgestelde dienst kunnen we geen datum geven, we weten niet hoelang dit nog duurt

"Het betekent dat er een moment komt waarbij het extra druk zal zijn in onze sector: we zullen de gewone uitvaarten hebben en ook de herdenkingen van alle mensen die tijdens de coronacrisis al in intieme kring begraven zijn." 

kasto80

Meest gelezen