Minister Pompeo bij Ashraf Ghani, een van de twee presidenten in Afghanistan
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VS-minister van Buitenlandse Zaken Pompeo bemiddelt tussen twee Afghaanse presidenten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is onverwachts naar Afghanistan vertrokken. Hij poogt er een compromis te vinden tussen de twee zelfverklaarde presidenten Ashraf Ghani en Abdullah Abdullah om zo het vredesakkoord tussen de VS en de talibanrebellen te redden.

Pompeo zal in Afghanistan praten met de twee presidenten Ghani en Abdullah. Die hebben eerder zichzelf uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van vorig jaar en hebben elk de eed afgelegd. 

De VS-minister praat eerst apart met Ghani en Abdullah en zal ze dan samenbrengen. Mogelijk praten de twee nadien nog privé met elkaar. Pompeo wil vooral de huidige patstelling tussen beide presidenten doorbreken, maar tot nu toe wil geen van hen toegeven. De gezanten van de VS en de Verenigde Naties waren wel enkel aanwezig bij de eedaflegging van Ashraf Ghani en dat is een erkenning.

In 2014 eisten beiden ook al de overwinning op bij de verkiezingen. Toenmalig VS-minister John Kerry kon toen evenwel een compromis uit de bus slepen. Ghani werd president en Abdullah regeringsleider in een moeilijke "cohabitation". Het valt af te wachten of Pompeo dit ook kan. Hij kan wel fors druk uitoefenen. De VS geven jaarlijks miljarden dollars militaire en economische steun aan Afghanistan dat voor driekwart van zijn uitgaven afhankelijk is van steun uit het buitenland.

Vredesdeal met de taliban redden

De tweestrijd in Kaboel verzwakt uiteraard de positie van de Afghaanse overheid in de strijd tegen der fundamentalistische talibanrebellen. Pompeo wil echter ook het vredesverdrag redden dat de VS onlangs met de taliban gesloten hebben. Dat houdt een vermindering van het geweld in en de vrijlating van duizenden gevangenen aan beide kanten. Op termijn zouden de meeste Amerikaanse en andere buitenlandse troepen uit Afghanistan vertrekken. In ruil moeten de taliban dan niet langer onderdak geven aan internationale terroristen zoals Al Qaeda. 

Zolang er echter geen eensgezinde leiding in Kaboel is, komt er van dat akkoord niets in huis, te meer omdat het het Afghaanse leger is dat de talibangevangenen vasthoudt. De gevechten gaan dus gewoon voort.

Voor president Donald Trump is het akkoord van groot belang, want hij wil al lang VS-troepen wegtrekken uit conflicthaarden zoals het Midden-Oosten en Afghanistan. 

Meest gelezen