"Het leugenpaleis" brengt soelaas met het ramen-en-deuren-spel en “De javel der liefde”

Het wordt in coronatijden een vaste afspraak bij “Nieuwe feiten” op radio 1: elke dinsdag en vrijdag doen Bart Peeters en Hugo Matthyssen “Het Leugenpaleis” herleven met een nieuwe aflevering van “De Itegemse Cronakroniek”. In het derde deel vernemen we hoe je thuis de verveling kan verdrijven met het ramen-en-deuren-spel, hoe het dorp Itegem al eens eerder afgesloten werd van de buitenwereld en waarom dat Lange Sjarel eeuwige roem opleverde in Lier. Tenslotte worden we vergast op het ontroerende lied “De javel der liefde”.

Op algemene aanvraag zijn Bart Peeters en Hugo Matthysen opnieuw in de huid van hun personages "Cas Goossens" en "Hugo Matthysens" gekropen voor kakelverse sketches uit "Het leugenpaleis". Dat legendarische radioprogramma maakten ze tussen 1988 en 1998 voor Studio Brussel. 

Deze dinsdag was de derde aflevering van de rubriek "De Itegemse Cronakroniek" te beluisteren in het programma "Nieuwe feiten" op Radio 1. Het klinkt allemaal nog even heerlijk knotsgek en nonsensicaal als destijds. En vanwege het grote succes blijven er in coronatijden nieuwe afleveringen van de kroniek komen, telkens op dinsdag en vrijdag.

Zo zot als een deur

Verveelt u zich tijdens de coronacrisis? “Cas Goossens” uit het Leugenpaleis heeft een kostelijke tip: speel het ramen-en-deuren-spel. Pas op, want er kan veel discussie door ontstaan, maar Goossens bespreekt uitgebreid wat je in huis kan beschouwen als een deur en wat niet.

In het dorp Itegem waar Goosens woont kijken ze niet op van een quarantaine meer of minder. In ’96 raakten ze daar ook eens geïsoleerd van de buitenwereld. Hoe dat zat en hoe ze daar uitgeraakt zijn doet Goossens uitvoerig uit de doeken, en hij vertelt ook welke heldenrol Lange Sjarel daarbij te beurt viel en hoe hem dat eeuwige roem opleverde in de verafgelegen stad Lier. 

We komen ook te weten waarom de kat ten huize Goossens naar nieuwslezer Wim de Vilder genoemd is. En tenslotte worden we vergast op het ontroerende lied “De javel der liefde”, dat orgelvirtuoos Eugène Flagey componeerde in de jaren ’80. Toen dreigden de Sovjets met een atoomaanval. Het lied was bedoeld als troost en verstrooiing tijdens een lang verblijf in de atoomschuilkelders, en komt nu wonderwel van pas. 

Beluister hieronder de derde aflevering van "De Itegemse Cronakroniek" die te horen was in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

© VRT

Merkwaardige mondmaskers en "Voil Annette"

In de tweede aflevering van vorige vrijdag kon u vernemen dat er in Itegem mondmaskers vervaardigd worden met mondopeningen (voor de verstaanbaarheid) en met pailletten. 

Tevens werden we deelgenoot van de schokkende fraude-affaire met "Voil Annette", die zich voordoet als thuisverpleegster om te kunnen binnendringen bij Lange Sjarel. Maar Mia, de opmerkzame echtgenote van Cas Goossens herkent in haar zelfvervaardigde mondmasker de paarsgroene stof van een legging die ze 20 jaar geleden droeg. U begrijpt dat de politie hieraan te pas komt.

We blijven optimalistisch!

"Cas Goossens"

Tenslotte bekent Goossens deemoedig dat hij ferm op de vingers is getikt door de bekende viroloog Marc Van Ranst, vanwege de tekst van zijn lievelingslied "Van een kuske gade toch nie dood". Vervolgens brengt Goossens het lied prompt integraal ten gehore, maar zegt er wel bij dat hij elk woord ervan terugtrekt "in het belang van de volksgezondheid". Maar hij laat zich desondanks niet kisten: "We blijven optimalistisch!"

Beluister hieronder de aflevering van "De Itegemse Cronakroniek" die op vrijdag 27 maart te horen was "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Voor alle duidelijkheid: de twee makers Bart Peeters en Hugo Matthysen zitten niet bij elkaar, ze vervaardigen de sketch samen, maar elk vanuit hun eigen huis, helemaal volgens de voorschriften.

De Itegemse slok

Vorige week dinsdag kwamen we te weten waarom het coronavirus – volgens “Cas Goossens” – misschien wel in zijn dorp Itegem is gepasseerd, maar met de staart tussen de benen weer is vertrokken. Dat heeft te maken met “de Itegemse slok”. Een recept waar water uit de “heilige” rivier de Nete en Hasseltse graanjenever aan te pas komen. (Hugo Matthysen heeft hier duidelijk zijn bedenkingen bij.)

Maar “uit solidariteit” houden Goossens en zijn vrouw Mia zich daarbovenop natuurlijk ook goed aan alle voorschriften. Dus ook anderhalve meter afstand houden bij de bakker. U komt te weten welk woord Cas Goossens’ goede vriend Lange Sjarel voor die afstand heeft uitgevonden.

Ik zit nergens zo geiren als in mijn kot. Ik vind dat zalig!

"Cas Goossens"

“In uw kot blijven”, Cas Goossens vindt het zalig. Dat heeft dan weer te maken met een ingewikkeld verhaal uit zijn jeugd, van vlak na de oorlog, waarin een geit, een kot en ene Nicole een rol spelen. Hij zat in elk geval drie weken opgesloten in dat kot, en dat was blijkbaar een genoegen. Als u wil weten wat het onderscheid tussen Frankfurt am Main en Frankfurt an der Oder hiermee te maken heeft, moet u luisteren.

Tenslotte brengt Cas Goossens ook nog het lied “Ik zit zo geiren in mijn kot”, uit de gelijknamige musical die hij ooit samen met de beroemde orgelvirtuoos “Eugène Flagey” schreef. 

Beluister hieronder "Het leugenpaleis" dat dinsdag te horen was in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Meest gelezen