Delfino Sisto Legnani e Marco Cappelletti

Aalst heropent bibliotheek niet: "Ik snap niet dat de gouverneur dat vraagt, het is compleet onveilig"

Waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen Didier Detollenaere wil dat Gent en Aalst de bibliotheken heropenen, maar dat vindt de burgemeester van Aalst geen goed idee: "Ik heb er begrip voor dat mensen materiaal willen ontlenen, maar dat is nu echt niet aan de orde."

Alle beetjes helpen om de mogelijke verveling tijdens de lockdown tegen te gaan. Zeker mensen met kinderen zijn vaak op zoek naar manieren om ze nuttig en in stilte bezig te kunnen houden.  Waarnemend gouverneur Didier Detollenaere vraagt Gent en Aalst daarom om de stadsbibliotheken weer te openen.  Gent ging daar deels op in, want hoofdbibliotheek De Krook heeft nu een afhaalpunt. Gebruikers kunnen online boeken of materiaal reserveren en dat dan gaan ophalen. De rest van het gebouw blijft wel afgesloten.

"Te gevaarlijk"

In Aalst is van een heropening van bibliotheek Utopia momenteel geen sprake.  Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) vindt het op dit moment onverantwoord: "We zitten elke dag samen met de Aalsterse veiligheidsraad en wij hebben geoordeeld dat we niet kunnen ingaan op de vraag van de gouverneur. Ik snap niet dat hij dat vraagt. Het is onveilig, er zouden te veel mensen samenkomen in de bib. Bovendien gaat het in tegen het federaal verbod op niet-essentiële verplaatsingen."

Binnenkort via digitaal systeem?

"Wij hebben natuurlijk begrip voor het feit dat mensen boeken willen lezen en dat de jeugd spelletjes en ander materiaal wil ontlenen", gaat D'Haese verder. "Maar in een crisis zoals deze moet je prioriteiten stellen. We willen de gezondheid van de bezoekers en van het personeel niet in gevaar brengen. De bibliotheek blijft voorlopig dicht. We zijn wel volop aan het werken aan ons digitaal systeem. Hopelijk is dat klaar tegen 5 april en dan kunnen we misschien een regeling treffen zoals in Gent."

Meest gelezen