Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaans Congres is het eens over economisch steunplan van 2.000 miljard dollar

In de Verenigde Staten zijn Republikeinen en Democraten het eens geraakt over een noodplan om de economie te behoeden voor de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om het grootste economische stimulansplan ooit en het is uitzonderlijk dat beide grote partijen het over iets eens zijn.

Terwijl de economie volop de gevolgen incasseert van de coronacrisis zijn beide kamers van het Amerikaanse parlement het dan toch eens geraakt over een hulpplan van 2.000 miljard dollar om de gezinnen en bedrijven te behoeden voor de economische malaise. 

Er zal nu een beter toezicht zijn over wat die bedrijven met het overheidsgeld doen

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin

Dat ging niet van harte en er moest een akkoord worden gevonden tussen de door Republikeinen gedomineerde Senaat en het Huis van Afgevaardigden waar de Democraten de plak zwaaien. 

Inzet van de de discussie was het luik over de 500 miljard dollar die opzij zou worden gezet voor steun aan ondernemingen in de vorm van door de federale overheid gegarandeerde leningen. Zowat 50 miljard dollar daarvan gaat naar de luchtvaartmaatschappijen.

De Democraten eisten strenge voorwaarden voor die steun. Alle details zijn nog niet bekend, maar gisteren eisten de Democraten dat bedrijven die steun krijgen de vergoedingen en bonussen van toplui moeten inperken en geen eigen aandelen mogen inkopen of grote dividenden uitkeren aan de aandeelhouders. Ook zouden president Trump en zijn familie als ook die van andere topfiguren in de VS worden uitgesloten van steun of leningen.

Dit is een investering in ons land zoals in oorlogstijd

Mitch McConnell , Republikeins fractievoorzitter in de Senaat

"Niet enkel voor grote ondernemingen"

Daarnaast voorziet het plan ook 350 miljard dollar voor kleine en middelgrote ondernemingen die hun personeel in dienst houden, ook al kunnen die niet werken. Elke werknemer zou ook een cheque van 1.200 dollar krijgen en per kind komt daar 500 dollar bij. Alles samen zou dat 250 miljard dollar kosten. Mensen die tijdelijk niet kunnen werken, zouden vier maanden lang hun volledige loon krijgen van de overheid. Nu krijgen die in veel gevallen niets, want technische werkloosheid bestaat normaal niet in de VS.

Uiteraard wordt er ook geld verstrekt aan de ziekenhuizen om de strijd tegen het coronavirus te voeren. Daarvoor is 130 miljard dollar extra uitgetrokken. Tenslotte is er nog een pot van 150 miljard dollar om de overheden van de deelstaten en lokale besturen bij te springen.

Wat met president Trump?

President Donald Trump had de voorbije dagen korzelig gereageerd omdat de Democraten hun stempel wilden drukken op het plan. Trump wil dat zo snel mogelijk lanceren. Uiteraard speelt hier ook partijpolitiek mee. Trump wil de impact van de crisis zo minimaal mogelijk houden in de aanloop naar de verkiezingen van november. De forse krimp op de aandelenbeurzen is voor hem een grote psychologische schok. Alle winsten die de beurzen sinds zijn aantreden hebben gemaakt, zijn de voorbije maanden verdwenen en Trump had de beurskoersen net altijd als een graadmeter van zijn beleid voorgesteld.

Anderzijds vreesden de Democraten dat Trump via de hulpplannen staatsgeld vooral zou doorsluizen naar grote bedrijven en CEO's die zijn campagne ondersteunen. De progressieve vleugel van de Democraten is ook niet vergeten dat dezelfde ondernemingen, zoals de luchtvaart, die nu om onmiddellijke steun vragen, tot voor kort massaal eigen aandelen inkochten om er de grote aandeelhouders mee te plezieren. Zij vinden dat die bedrijven chantage plegen als ze nu dreigen personeel te ontslaan als er niet snel hulp komt. 

Dit hulpplan is er dan toch snel gekomen en is veel groter dan de noodplannen die in 2008 en 2009 genomen zijn na de financiële crisis. Het plan komt bovenop de forse maatregelen die de Federal Reserve, het systeem van centrale banken in de VS, eergisteren aangekondigd heeft.

Meest gelezen