Burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren ook getroffen door corona: "Mijn man ligt op intensieve zorg"

Sint-Truiden is in België het zwaarst getroffen door het coronavirus. In het Sint-Trudo Ziekenhuis liggen momenteel 37 patiënten met het virus, en 6 patiënten zijn al overleden. Ook de partner van burgemeester Veerle Heeren ligt op de intensieve afdeling, hij is besmet door het coronavirus. De man verkeert in kritieke maar stabiele toestand.

Zoals velen in Sint-Truiden ontsnapt ook burgemeester Veerle Heeren niet aan de gevolgen van het coronavirus. Haar man is besmet en is opgenomen in het Sint-Trudo Ziekenhuis. “Hij is in een kunstmatige coma gebracht”, vertelt Heeren in "Start je dag" op Radio 2 Limburg. “Zijn toestand is kritiek maar stabiel. Ik krijg elke dag een briefing over zijn situatie.”

Ondanks de moeilijke situatie blijft Heeren haar job als burgemeester uitoefenen. “Ik probeer me sterk te houden en mijn werk met 300 procent overgave te doen. Voor de veiligheid werk ik thuis, hoewel ik zelf geen symptomen heb. Ik weet dat hij in heel goeie handen verkeert in het Sint-Trudoziekenhuis en dat geeft mij vertrouwen.”

Getroffen families hebben de kans niet gehad om afscheid te nemen, en moeten nu door een verschrikkelijk rouwproces

Veerle Heeren, burgemeester Sint-Truiden

Veerle Heeren staat vooral ook stil bij de andere getroffen families. “Ik ben jammer genoeg zeker niet de enige in deze situatie. Mijn gedachten gaan vooral uit naar de families die vandaag aan het rouwen zijn, ook in mijn stad. Die mensen hebben de kans niet gehad om afscheid te nemen, en moeten nu door een verschrikkelijk rouwproces.”

“Ik denk dat Vlaanderen nog nooit zo snel gedigitaliseerd is als de voorbije weken”, zegt Heeren nog goedkeurend. “Alle gemeenten en steden hebben daar zeer veel in geïnvesteerd. Het werken gaat zeer efficiënt en dat is heel belangrijk.”

"We kunnen ook rekenen op solidariteit van andere ziekenhuizen in Limburg en daarbuiten (de ziekenhuizen van Hasselt, Tongeren en Tienen, nvdr.)", zegt de burgemeester.  "Het is belangrijk dat mensen die intensieve zorgen nodig hebben, ook terecht kunnen op een intensieve dienst.”

Lockdownfeestjes zijn hier niet geweest. Cafés en restaurants zijn gesloten zoals dat moest

Veerle Heeren, burgemeester Sint-Truiden

Hoe het juist komt dat Sint-Truiden zo zwaar getroffen wordt door het virus, is nog niet duidelijk.  Volgens Heeren hebben de bewoners van Sint-Truiden zich goed aan de maatregelen gehouden, wat een oorzaak van de felle verspreiding vinden moeilijker maakt. “Lockdownfeestjes zijn hier niet geweest. Cafés en restaurants zijn gesloten, zoals dat moest. Over onze carnavalsviering kan ik nog geen uitspraak doen, omdat we dat nog niet kunnen bewijzen. Het is wel zo dat er toen veel mensen bij elkaar hebben feestgevierd, maar het is te vroeg om dat als oorzaak aan te wijzen.”

Meest gelezen