Pixabay

Busbedrijven vragen steun aan de overheid: "Onze chauffeurs zijn niet beter af dan wie economisch werkloos is"

Busbedrijven kunnen door de coronacrisis amper nog uitrijden. Ze vragen steun aan de overheid. "We betalen onze chauffeurs een hele dag loon terwijl ze maar 30 of 40 procent presteren", vertelt Jef Gevers van busbedrijf De Blauwvoet op Radio 2 Antwerpen.

Bij busbedrijf De Blauwvoet in Mol rijden normaal 21 bussen rond voor scholen, bedrijven, uitstappen en reizen. Maar door de coronacrisis blijft daar niet veel van over. "Er rijden nog maar vier chauffeurs uit en ik kan ze zelfs niet voor de hele dag werk geven", zegt Jef Gevers van de Blauwvoet op Radio 2 Antwerpen.

De scholen zijn dicht, meer en meer bedrijven sluiten, en reizen zijn verboden. De Blauwvoet verhuurt ook zeven oldtimers voor huwelijken maar aangezien feesten zijn afgelast, vervalt ook die activiteit. Enkel het vervoer van voornamelijk nierpatiënten naar het ziekenhuis blijft over. 

"De chauffeurs die een beetje werken - en we hebben ze nodig - die kunnen niet terugvallen op economische werkloosheid", zegt zaakvoerder Jef Gevers. "We betalen ze nu een hele dag, terwijl ze maar 30 of 40 procent presteren. Ze zijn trouwens niet beter af dan iemand die economisch werkloos is. Zij krijgen nog voordelen die mijn chauffeurs mislopen." Gevers doelt daarmee onder andere op de steun van de Vlaamse overheid om energiefacturen te betalen. 

Meest gelezen