Radio 2

Cor en Ona, twee gezonde lammetjes, geboren in stallen van tuinbouwschool in Sint-Truiden

In de tuinbouwschool van Hasp-O in Sint-Truiden is het aan de leraren om de dieren en planten te verzorgen.  Leerlingen mogen wel nog vrijwillig komen helpen. Vorige week werden er ook twee lammetjes geboren, die kregen de namen Cor en Ona.

Land en tuinbouwscholen verschillen van gewone scholen want leerlingen moeten normaal gezien een stevige berg werk verzetten in de serres of de stallen. Daar leren ze het vak al doende. Online alternatieven zijn er niet. Momenteel wordt er dus geen les gegeven,  maar de dieren en planten van de school moeten uiteraard wel nog verzorgd worden.

Bij Hasp-O In Sint- Truiden blijven de vakleerkrachten verantwoordelijk voor de dieren, zegt Lieve Nackom van de directie: “Het zijn de leerkrachten dierenverzorging die blijven instaan voor de dieren. Het is een aparte stiel en je kan niet zomaar de collega’s van Frans, Nederlands of Wiskunde inschakelen om paarden of schapen te verzorgen. Ze worden wel nog geholpen door hun leerlingen.  Die mogen vrijwillig komen helpen. Dat is één van de wettelijke uitzonderingen. Elke dag komen er zo wel enkele leerlingen helpen.”

Leerlingen die komen helpen moeten zich wel houden aan strikte voorschriften.  Ze mogen niet gelijktijdig aankomen op school, ze moeten afstand bewaren van elkaar en van de leerkrachten en er wordt voortdurend gedesinfecteerd.

Cor en Ona

Met de dieren gaat alles goed, benadrukt Lieve Nackom nog: “Vorige week zijn er twee lammetjes geboren. We hebben ze Cor en Ona genoemd. Daar hebben we niet al te lang over moeten nadenken.”

Meest gelezen