Coronamaatregelen vallen zwaar voor jeugdzorg

De coronamaatregelen vallen zwaar voor zowel jeugdbegeleiders als kinderen en jongeren die worden opgevangen in jeugdresidenties. Ze verblijven daar, omdat ze het thuis moeilijk hebben. Nu moeten ze fysiek contact vermijden en kunnen ze niet terug naar hun ouders. “Het is niet eenvoudig om jongeren dagen aan een stuk op een fijne manier bezig te houden”, vertelt directeur van de Multimodulaire Zorgorganisatie Kiosk in Wommelgem.

Kinderen en jongeren die het thuis moeilijk hebben en worden opgevangen door jeugdverzorgers hebben het moeilijk met de coronamaatregelen. “Alle fysiek contact moet vermeden worden”, vertelt Geert Stoop, directeur van Multimodulaire Zorgorganisatie Kiosk. “De jongeren blijven hun ouders wel graag zien, wat er ook gebeurd is. Ze kunnen nu enkel nog bellen en dat is best zwaar voor zowel de jongeren als voor hun ouders.”

Het is niet eenvoudig om jongeren dagen lang op een fijne manier te blijven bezighouden

Geert Stoop, directeur van Multimodulaire Zorgorganisatie Kiosk

In de residenties waar jongeren verblijven moet er altijd een medewerker aanwezig zijn. Jongeren mogen nog maar beperkt naar buiten en mogen niet op bezoek bij hun ouders. “Het is niet eenvoudig voor de begeleiders om 24 uur op 24, zeven dagen op zeven, de jongeren op een fijne manier te blijven bezighouden”, zegt Stroop. 

De maatregelen hebben ook een invloed op de werking van Kiosk. “Onze medewerkers mogen niet meer aan huis gaan bij mensen. Ze kunnen dan enkel nog telefonisch bijstand bieden."

Meest gelezen