Minder verkeersongevallen en inbraken in Limburg: "Er is meer sociale controle"

Door de coronamaatregelen is de criminaliteit in Limburg fors gedaald. Het aantal inbraken, maar ook het aantal verkeersongevallen is sinds een week gezakt. “Het is wel te vroeg om conclusies te trekken."

Het aantal inbraken in Limburg is opvallend gedaald sinds de overheid maatregelen heeft genomen om het coronavirus in te dijken. “In onze regio is het aantal inbraken gedaald met 40%. Dat is vrij logisch, want de meeste mensen zijn nu de hele dag thuis.” zegt Dorien Daens van politiezone Limburg Regio Hoofdstad. “Mensen zijn dus ook minder op de baan waardoor het aantal verkeersongevallen met 70% is gedaald.” 

De sociale controle verhoogt zienderogen in deze coronatijden

Dorien Daens

Ook de drugscriminaliteit is gedaald. Dat komt vooral door de sluiting van de Nederlandse grens en de grenscontroles. “We krijgen wel meer oproepen van bezorgde burgers die mensen drugs zien gebruiken of verkopen", vertelt Dorien Baens. "De sociale controle verhoogt dus zienderogen in deze coronatijden.” 

Effect op criminaliteit

Dat de coronamaatregelen een effect hebben op de daling van criminaliteit is te vroeg om te concluderen vindt Daens. “Het is wel zo dat in vergelijking met dezelfde tien dagen van 2018 en 2019 de criminaliteit beduidend lager ligt.”

Meest gelezen