Fruit Lambrecht-Baart

Fruitboeren vechten tegen nachtvorst

Alle hens aan dek voor de fruitboeren, want 's nachts vriest het licht op sommige plaatsen. Dat is niet abnormaal in maart, maar de fruitboeren moeten er alles aan doen om de temperatuur rond hun bomen zo hoog mogelijk te houden. De fruitbomen zijn aan het uitschieten en de botjes waar de bloesems uitkomen, zijn heel kwetsbaar.

Voor Els Lambrecht en haar man is het hard werken in hun boomgaard in Sint-Eloois-Vijve bij Waregem. “Ik heb goed geslapen, want mijn man was van wacht. We benevelen de botjes zodat ze niet bevriezen. Ook het gras heel kort maaien helpt en het snoeihout moet gehakseld worden. Onder de bomen halen we de blaadjes voortdurend weg, want de bodem geeft warmte af."

Er komt veel bij kijken, want de timing van wat je beslist hangt af van het ras en van waar je bomen staan. “De peren komen bijvoorbeeld 10 dagen vroeger dan de appels. De peren kunnen nu -2 graden Celcius verdragen. Als je boomgaard lager ligt, kan die minder vorst verdragen, maar het hangt ook af van welke soort vorst. Gelukkig zijn we goed omringd. Mijn man overlegde vannacht met collega’s om samen de juiste beslissingen te nemen. Zo komen we er wel.”

Verdraagzame klanten

Fruit Lambrecht-Baart opende in volle coronacrisis een nieuwe hoevewinkel. “Dat was uiteraard niet gemakkelijk. We waren er al twee jaar mee bezig. Gelukkig winkelen mensen anders tijdens de coronacrisis. Ze willen gezonder eten en vinden het belangrijk om lokale handelaren te steunen. De klanten zijn ook verdraagzamer. Een appel met een klein plekje vinden ze nu niet erg en ze hebben er ook begrip voor als we iets niet in voorraad hebben."

Meest gelezen