foto Resident advisor

Gabi Delgado overleden, zingende helft van Duitse elektropunkband Deutsch Amerikanische Freundschaft

Gabriel Delgado-Lopèz is niet meer, de zingende helft van de Duitse elektropunkband Deutsch Amerikanische Freundschaft. Hij was ook componist en producer. Samen met de blonde Duitser Robert Görl vormde de zwartharige Gabi Delgado de meest radicale exponent van de zogenoemde Deutsche Welle. Het duo trad nog altijd op, zou binnenkort zelfs in Vlaanderen op het podium staan. Gabi Delgado was 61.  

De jaren 70 in Duitsland, culturele verveling troef, zeker voor jongeren. Nadat een aantal cineasten, vooral Fassbinder, de filmwereld op revolutionaire wijze hadden vernieuwd, was het hoog tijd om ook pop en rock een paar klappen te verkopen. Gabi Delgado deed meer dan zijn deel, als zanger van DAF.  

foto Muzikalia

Deutsche Welle

Begin jaren 70 was Kraftwerk de belangrijkste vernieuwende Teutoonse band. Enkele jaren later verscheen het fenomeen Nina Hagen op de scène, dochter van een operazangeres die uit Oost-Duitsland was gevlucht. Ze shockeerde de Duitse burgerij met snoeiharde teksten over feminisme, abortus en seks.

Ook de ouders van Gabi Delgado, geboren in Cordoba, waren vluchtelingen, maar dan van dictator Franco in Spanje. Na 1980 trok zijn cultgroep Deutsch Amerikanische Freundschaft alle aandacht. Ze evolueerden weg van punkrock naar elektro, met simplistische maar aanstekelijk dansbare en slimme ritmes met allerlei leuke bijgeluiden, klokjes onder meer. Hun imago was vrij decadent, suggestief homo-erotisch en politiek dubieus. Hun grootste hits waren "Kebab-Träume", "Tanz der Mussolini" en "Der Räuber und der Prinz", hun beste album "Alles ist gut".  

Sabotage in Kuurne

Concerten van het duo waren vreemde ervaringen. Eigenlijk vormden ze een soort playbackgroep. Delgado zong, Görl drumde, de rest van de begeleiding stond op bandjes in een indrukwekkende muur van cassettedecks, die meteen het decor vormde. Ik herinner me dat tijdens hun optreden in - of all places Kuurne - een en ander niet werkte. "Sabotage in Kuurne", brieste Delgado. 

Wie Deutsch Amerikanische Freundschaft als een eendagscuriosium beschouwde, kreeg ongelijk. DAF was een blijvende inspiratiebron voor latere elektro-stromingen, onder meer house en techno. In Duitsland is intussen alles weer rustig.  

Meest gelezen