Videospeler inladen...

Geriaters roepen op: "Breng zwakste rusthuisbewoners met corona niet meer naar het ziekenhuis"

Rusthuisbewoners die al ernstig verzwakt zijn en nu ook met het coronavirus besmet geraken, moeten niet naar het ziekenhuis worden gebracht. Dat staat in een richtlijn van de Belgische geriaters, waarover De Tijd bericht. "Dit gaat om menswaardige, goede zorg, die dat ook zou zijn in niet-coronatijden."

Breng ernstig verzwakte rusthuisbewoners, van wie duidelijk is dat ze een besmetting met het coronavirus niet zullen overleven, niet meer naar het ziekenhuis. Dat staat in een nieuwe richtlijn van de Belgische Vereniging Gerontologie en Geriatrie voor de woonzorgcentra.

"We weten uit ervaring vanuit Italië dat zeker die hele zwakke mensen sowieso overlijden bij een besmetting", zegt geriater Nele Van Den Noortgate van het universitair ziekenhuis van Gent. Hen in zo'n toestand naar het ziekenhuis, naar intensieve zorgen, brengen, zou niet menswaardig zijn, vindt ze.

"Dit gaat om goede zorg, die dat ook zou zijn in niet-coronatijden. Dat betekent dat als mensen op het einde van hun leven zijn, ze niet meer onnodig in een ziekenwagen worden gestopt en het risico lopen om tijdens dat transport te overlijden."

Het is menswaardiger om hen te laten overlijden in een voor hen vertrouwde omgeving

Geriater Nele Van Den Noortgate (UZ Gent)

In een woonzorgcentrum zijn zij ook omringd door mensen die zij een beetje kennen, argumenteert ze. "De zorgkundigen daar zijn vaak toch een beetje hun familie. Het is menswaardiger om hen te laten overlijden in een voor hen vertrouwde omgeving. Zeker nu er noch in het ziekenhuis, noch in het woonzorgcentrum makkelijk familieleden aan het ziekenbed kunnen komen."

Beluister hieronder het gesprek met Nele Van Den Noortgate in "De ochtend" op Radio 1:

Schaal van kwetsbaarheid

De richtlijn van de geriaters baseert zich onder meer op de zogenaamde Clinical Frailty Scale, die ouderen niet indeelt op basis van leeftijd, maar wel op basis van hun zorgbehoevendheid en kwetsbaarheid. Er zijn 9 categorieën, gaande van "erg fit" (stap 1) over "licht verzwakt" (stap 5) tot "terminaal ziek" (9). 

Voor de rusthuisbewoners in de laatste drie categorieën - dat zijn de mensen die volledig afhankelijk zijn van de zorg van anderen - moet er dan volgens de nieuwe richtlijn best in het woonzorgcentrum worden gezorgd, mochten zij besmet geraken.

Woonzorgcentra hebben daar al heel wat ervaring mee, weet Van Den Noortgate. "Zij zijn voor palliatieve zorg zeker goed uitgerust. Maar we moeten er wel voor zorgen dat medewerkers van woonzorgcentra voldoende beschermend materiaal krijgen. Ik weet dat de Vlaamse regering daarmee bezig is."

Ook voor niet-ouderen

Overigens gelden vergelijkbare richtlijnen ook voor niet-ouderen in de Belgische ziekenhuizen, zo bevestigt longarts Geert Verleden van het UZ Leuven een bericht daarover in De Morgen. De meest verzwakte patiënten die besmet zijn met het coronavirus worden niet meer opgenomen op intensieve zorgen.

"Die ethische richtlijn is vorige week verspreid naar alle ziekenhuizen", zegt Verleden in "De ochtend" op Radio 1. "Elke patiënt die bij ons binnenkomt, krijgt een codering. Die kan betekenen: 'hier gaan we tot het uiterste'. Maar bij andere patiënten, die sowieso al slechtere prognoses hadden zonder de ziekte, gaan we toch puur symptomatisch behandelen."

Bij patiënten die sowieso al slechtere prognoses hadden zonder de ziekte gaan we toch puur symptomatisch behandelen

Longarts Geert Verleden (UZ Leuven)

Ook hier speelt die Clinical Frailty Scale mee. "Maar het is meer dan dat", zegt Verleden. "Er zijn ook mensen die zich fit voelen, fit zijn, maar toch een bepaalde onderliggende problematiek hebben die hen op bepaalde momenten zeer zwaar parten kan spelen."

De zware beslissing om iemand niet op intensieve zorgen te behandelen, ligt nooit in handen van 1 arts, benadrukt Verleden nog. "Dat is altijd een samenspel van verschillende artsen."

Bekijk hier de reportage over het onderwerp in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek met Geert Verleden in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen