Alle hens aan dek voor noodziekenhuis in Vilvoorde: "We werken dag en nacht, maar hebben nog heel wat spullen nodig"

Om het noodziekenhuis in het voormalige Van Helmontziekenhuis in Vilvoorde in te richten en operationeel te maken, zijn er nog talloze spullen nodig. "Dat gaat van washandjes tot nietjesmachines. We beginnen letterlijk van nul om een volledig ziekenhuis op tijd klaar te krijgen", vertelde burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Sp.a) aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Om te voorkomen dat Brusselse ziekenhuizen en het AZ Jan Portaels overstromen met patiënten wordt er een noodziekenhuis in Vilvoorde opgericht. In dat ziekenhuis zullen hoofdzakelijk coronapatiënten opgevangen worden die medische hulp nodig hebben, maar niet ziek genoeg zijn om doorverwezen te worden naar andere ziekenhuizen, zoals het AZ Jan Portaels.

"Het is een race tegen de tijd om alles klaar te krijgen tegen dat het coronavirus haar piek bereikt in België", vertelt burgemeester Hans Bonte  in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Dag en nacht zijn we bezig met werken. Het is een oud versleten gebouw waarin technisch veel moet gebeuren."

Van nul beginnen

"De elektriciteit moet vernieuwd worden, de liften moeten gemaakt worden", vertelt Bonte. "Je moet het zien als een ziekenhuis van nul af te beginnen. Er moet een internetaansluiting zijn, we moeten een administratie uitbouwen, enzovoort." Om dat te doen, ontbreken er heel wat dingen in het ziekenhuis. "Dat gaat om simpele kantoorspullen als een nietjesmachine, een kopieermachine, vuilbakken, wc-borstels en mapjes. Maar ook bedlinnen hebben we nog nodig, evenals washandjes, nachtkastjes, wc-borstels en ook ipads."

Wie denkt thuis bruikbare spullen te hebben liggen voor het noodziekenhuis, mag dat laten weten aan de stad Vilvoorde via de website van de stad. Burgemeester Bonte stelt wel een belangrijke voorwaarde: "Het materiaal is bedoeld voor een ziekenhuis, dus het moet steriel zijn." Oude rommel hou je dus beter opzij tot wanneer de containerparken weer opengaan.

Meest gelezen