Videospeler inladen...

Heeft Nederland te laks gereageerd op de coronacrisis? "Wij baseren ons op adviezen van specialisten"

De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops ontkent dat zijn land te laat en te laks zou hebben gereageerd op de coronacrisis. Daarover was kritiek ontstaan na een toespraak van premier Mark Rutte, waarin die het had over groepsimmuniteit en het virus gecontroleerd toelaten. 

"Groepsimmuniteit was geen doel op zich", zegt Knops in "Terzake". "Als je voor een totale lockdown gaat en dat daarna weer opheft, loop je een groot risico omdat er onvoldoende immuniteit onder de bevolking is. Wij proberen vandaag te voorkomen dat je een heel grote piek ineens krijgt, dat mensen met klachten ook in de ziekenhuizen kunnen worden behandeld en dat we ook voldoende capaciteit hebben."

Wij doen een groot beroep op de samenleving om de eigen verantwoordelijkheid te nemen

Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops

Heeft de Nederlandse regering toch niet te laks gereageerd, waardoor het risico op extra besmettingen groter is geworden? "Politici moeten het land besturen, maar als het hierover gaat, moeten wij ons echt verlaten op het oordeel van deskundigen", aldus Knops. "En dat hebben we ook gedaan."

Toch heeft het bij onze noorderburen langer geduurd voor er strengere maatregelen zijn genomen, bijvoorbeeld over het huidige samenscholingsverbod. "Wij doen een groot beroep op de samenleving om de eigen verantwoordelijkheid te nemen", geeft Knops toe. Vandaar aanvankelijk alleen het advies om bijvoorbeeld afstand van elkaar te houden. Vandaag is de toestand anders. "We zitten inmiddels in een situatie die nagenoeg vergelijkbaar is met die in België", zegt Knops.

Ik durf te stellen dat Nederland een van de beste gezondheidssystemen ter wereld heeft

Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops

De minister is er zeker van dat zijn land de coronacrisis aankan. "Ik durf te stellen dat Nederland een van de beste gezondheidssystemen ter wereld heeft." Hij geeft wel toe dat er vorige week even een capaciteitsprobleem was in de provincie Noord-Brabant, maar dat is nu van de baan omdat er patiënten zijn verplaatst naar het noorden van het land, waar nog meer dan genoeg capaciteit in de ziekenhuizen is.

"Ik denk dat we met de maatregelen die we nu hebben genomen - beademingsapparatuur inkopen, extra capaciteit organiseren, beschermingsmiddelen aankopen - alles hebben gedaan om de negatieve gevolgen van deze crisis aan te pakken.

Meest gelezen