Het leven van een grensarbeider tijdens corona: “Ik ben me nog nooit zo bewust geweest van de grens”

Wie als grensarbeider werkt, wordt dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus voor de grenzen van ons land. De grenzen worden sinds kort streng bewaakt. Er mag niemand het land in of uit zonder geldige reden.

Een van de arbeidskrachten die dagelijks de grens over moet, is Gerdy Haes. Hij woont in Nederland, maar werkt in België en moet dus elke dag de zwaar bewaakte grens oversteken. “En toch is de grensovergang op dit moment het meest normale in mijn dagen.” Haes is directeur van Zorgbedrijf Harelbeke en moet dus dagelijks beslissingen nemen omtrent het coronavirus. 

Indringer in eigen land

“Ik ben me plots erg bewust van het feit dat die grens daar ligt en dat er tijden zijn geweest waarin het helemaal niet evident was om een grens over te steken”, vertelt Gerdy Haes bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Zondag had ik een vreemde ervaring op de E17 tussen Gent en Harelbeke. Plots kreeg ik van twee mannen een welgemeende middelvinger. Ik had niets verkeerds gedaan in het verkeer, maar ze doelden op mijn Nederlandse nummerplaat. Dat was een heel vreemde ervaring: ik ga werken in de zorgsector en krijg dan zo’n signaal. Het voelt bijna alsof ik een indringer ben.” 

Ik kreeg een middelvinger omdat ik met mijn Nederlandse nummerplaat in België reed

Toch blijft Haes ook positief: “Ik sta vol bewondering voor iedereen die zich dagelijks inzet in om het even welke functie. We hebben elkaar nodig. En dan maakt het niet uit of je uit Nederland of België komt.”

Meest gelezen