Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Iets anders dan corona? Ja, aardbeving in Kroatië, vluchtelingen, Afghanistan, Syrië en... Asterix

Dat het coronavirus het nieuws domineert, zal nog wel een tijdje zo blijven. Intussen staat de wereld echter niet stil, al lijkt dat zo als je de nieuwsbronnen overloopt. We hebben gezocht en andere verhalen gevonden die ook de nodige aandacht verdienen. 

Gisteren is Kroatië getroffen door een aardbeving van 5.6. Die heeft vooral schade aangericht in de hoofdstad Zagreb. Een meisje van  15 is aan haar verwondingen overleden en er zijn nog tientallen andere gewonden. Zeker  17 mensen zouden er erg aan toe zijn.

De kathedraal van Zagreb heeft zware schade opgelopen en een van de twee spitsen is afgebroken. Los daarvan zijn honderden gebouwen verwoest of voorlopig onbewoonbaar. Geen goed nieuws, want het is er koud.

Bovendien zijn er de voorbije dag nog andere schokken geweest en dat maakt de situatie er erg moeilijk om het coronavirus te bestrijden. Het zou gaan om een van de zwaarste aardbevingen in Kroatië in meer dan een eeuw. (Lees verder onder de foto).

Deze mensen in Zagreb kunnen hun huis niet meer binnen en wachten op straat.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

EU start toetredingsgesprekken met Albanië en Noord-Macedonië

De Europese Commissie mag onderhandelingen beginnen met de Balkanlanden Albanië en Noord-Macedonië over toetreding. Dat hebben de lidstaten beslist en zou vandaag groen licht krijgen van de ministers van Europese Zaken.

Dat betekent nog niet dat toetreding voor meteen is. Een aantal lidstaten, onder meer Frankrijk, wil dat er eerst grondige hervormingen komen in de twee kandidaat-lidstaten vooraleer de deur wordt opengezet.

VS blokkeert 1 miljard dollar steun voor Afghanistan

De Verenigde Staten gaan een miljard dollar steun aan Afghanistan opschorten tot er een akkoord is in dat land over wie er president wordt. Zowel zittend president Ashraf Ghani als zijn regeringsleider Abdullah Abdullah eisen de overwinning in de presidentsverkiezingen van vorig jaar op en beiden hebben de eed afgelegd.

Een bemiddelingspoging van VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is mislukt. Washington houdt nu hulp in om druk uit te oefenen op beide presidenten. De VS vreest dat de machtsstrijd in Kaboel in de kaart speelt van de talibanrebellen en het vredesakkoord dat Washington met de taliban gesloten heeft, in het gedrang zou brengen. (Lees verder onder de foto).

VS-minister Pompeo bij Abdullah Abdullah, een van de twee rivalen om de macht in Kaboel
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Russen en Turken patrouilleren in Syrië

In de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië zijn de eerste gemeenschappelijke patrouilles met Russische en Turkse militairen begonnen. Die zijn een onderdeel van het bestand dat Rusland en Turkije eerder waren overeengekomen.

De voorbije maanden heeft het Syrische leger met Russische luchtsteun grote delen van Idlib heroverd. Daarbij zijn tientallen Turkse militairen die daar observatieposten hebben, gedood. Dat had tot grote spanningen geleid tussen Moskou en Ankara, maar de twee presidenten Vladimir Poetin en Tayyip Erdogan zijn erin geslaagd om een compromis uit te werken.

64 doden in vrachtwagen in Mozambique

In Mozambique in zuidelijk Afrika zijn 64 migranten omgekomen in een vrachtwagen. Een tiental anderen konden worden gered. Het zou gaan om Ethiopiërs die verstopt in een vrachtwagen Mozambique zijn binnengekomen. Het drama doet denken aan een gelijkaardig incident waarbij eerder migranten omgekomen zijn in een vrachtwagen in Zuid-Engeland. Die truck kwam uit Zeebrugge.

Geestelijke vader van Asterix overleden

In Frankrijk is Albert Uderzo overleden, de tekenaar achter de Gallische helden Asterix en Obelix. Hij was 92. Uderzo lag samen met de in 1977 overleden René Goscinny aan de basis van de erg populaire cartoonreeks.

Op 60 jaar tijd zijn er meer dan 380 miljoen stripalbums van Asterix verkocht in meer dan 100 talen. Ten noorden van Parijs is er ook een heus pretpark gewijd aan Asterix en zijn kompanen. De laatste jaren hadden andere tekenaars de serie overgenomen.

Asterix is de held van een klein Gallisch dorpje dat met behulp van intelligentie en een toverdrank een overmacht van meestal erg domme Romeinen op afstand houdt. Het verhaal sloeg erg aan in het post-koloniale Frankrijk dat zijn taal en cultuur wil handhaven in een door Angelsaksische media gedomineerde wereld.

Meest gelezen