De brede laan in Delhi die het parlementsgebouw verbindt met de India Gate wat verderop.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Indiase regering verplicht alle 1,3 miljard inwoners om thuis te blijven en dat 21 dagen lang

De Indiase premier Narendra Modi heeft een lockdown van 21 dagen afgekondigd in heel het land. Op die manier hoopt hij de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Dat is een veel drastischer maatregel dan diegene die eerder dit jaar delen van China werd toegepast.

De voorbije dagen waren veel grote steden en provincies in India al in lockdown en had premier Modi een dag lang het openbaar vervoer stilgelegd en mensen gevraagd om binnen te blijven. 

Ik vraag u met gevouwen handen om binnen te blijven
De Indiase premier Narendra Modi

Modi gaat nu een stap verder en heeft een volledige lockdown afgekondigd die minstens 21 dagen gaat duren. Iedereen moet al die tijd thuis blijven. Dat is niet niks, want in India wonen 1,3 miljard mensen en het is na China het meest bevolkte land ter wereld. 

Het gaat om de grootste lockdown ooit. Enkele maanden geleden was er ook al een grootschalige in provincies van China, maar die sloeg toen op iets minder dan 100 miljoen inwoners. Het heeft toen wel gewerkt, want het aantal besmettingen en doden is sinds kort gedaald tot zo goed als nul. In China worden die maatregelen nu versoepeld. Vandaag was dat het geval in de provincie Hubei, waar Wuhan ligt. Dat is de stad waar het virus is uitgebroken.

Lukt dit ook in India?

Officieel zijn er in India nu 519 gevallen van coronavirus en er zijn negen overlijdens opgetekend. Dat lijkt niet zo veel, maar Modi wil natuurlijk optreden vooraleer het te laat is en bovendien zijn er waarschijnlijk veel meer gevallen dan er tot nu toe gemeten is. (Lees verder onder de foto).

De Indiase premier Narendra Modi
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

India is echter China niet. Dat laatste land kent een autoritair regime dat desnoods erg harde middelen van leger en politie kan inzetten om burgers tot volgzaamheid aan te zetten. India is een democratie, de overheid -en zeker de regering van Modi- aarzelt ook niet om eens met een stevige vuist uit te halen, maar toch is dat historisch veel minder het geval. Bovendien zijn veel Indiërs traditioneel veel minder volgzaam dan mensen in China en komen die vaker via massaal protest op straat als het hen niet bevalt.

Bovendien dreigen veel arme Indiërs zonder inkomen te vallen als ze niet kunnen gaan werken. Vaak gaat het om dagloners die niets verwachten van de overheid en ook nooit iets krijgen of mensen die op straat allerlei zaken verkopen en zonder dat geen geld hebben. Tegelijk heeft India een gebrekkige gezondheidsinfrastructuur en bestaat de vrees dat die de toestroom van patiënten in ziekenhuizen niet aan zal kunnen. Wellicht daarom heeft premier Modi nu een zware gok genomen om later niet het verwijt te krijgen dat hij niets gedaan heeft tegen het virus. Want anders dan de machthebbers in Peking moeten die in Delhi wel rekening houden met de publieke opinie. (Lees verder onder de foto).

Een wachtrij aan een bushalte: wel maskertjes, maar weinig afstand tussen de mensen.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Wat doen Nepal, Bangladesh en Pakistan?

Ook andere landen in Zuid-Azië treffen drastische maatregelen tegen de verspreiding van het virus. Zo heeft de regering van Nepal ook een totale lockdown afgekondigd in heel het land. Daar wonen ongeveer 30 miljoen mensen. Eerder had Nepal al de grenzen met India en Tibet (China) gesloten.

In Bangladesh wordt het leger ingezet om "social distancing" -het bewaren van voldoende afstand tussen mensen- te doen naleven. Wie dat niet doet, kan zich aan sancties verwachten. Tegelijk is oppositieleidster en voormalig premier Khaleda Zia tijdelijk uit de gevangenis vrijgelaten. De 72-jarige Zia zat in de cel wegens corruptie. Wellicht wil de regering van haar rivaal en huidig premier Hasina Wajid van Zia geen martelares maken.

Ook in Pakistan wordt het leger de straat op gestuurd om de bevolking te dwingen om thuis te blijven of voldoende afstand te houden. Scholen, restaurants en markten zijn gesloten en enkel winkels die voeding verkopen, mogen openblijven.

Meest gelezen