Kappers moeten de deuren sluiten (en kunnen nu ook 4.000 euro hinderpremie krijgen)

Kapperszaken moeten vanaf morgenochtend ook de deuren sluiten. Op die manier kunnen ook zij een beroep doen op de hinderpremie van 4.000 euro. De kappers waren zelf vragende partij om hun zaken te mogen sluiten en reageren opgelucht op de beslissing van de federale regering.

Heel wat kappers waren niet blij dat ze vooralsnog open mochten blijven, ook na de strenge maatregelen die elders waren getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. 

De kappers vonden het vreemd dat ze niet moesten sluiten, terwijl zij toch aan het hoofd van klanten werken, wat een risico inhoudt om het coronavirus te verspreiden of zelf ziek te worden. Vooralsnog mochten kappers nog één klant per keer ontvangen in hun zaak.

Hoe aanvragen?

De overheid komt nu tegemoet aan de vraag van de kappers. De Vlaamse regering had de vraag overgemaakt aan de federale regering en die is overeengekomen dat de kapperszaken effectief hun deuren moeten sluiten.

(Lees voort onder de tweet van premier Sophie Wilmès (MR).)

Door de nieuwe maatregel kunnen de kappers een beroep doen op de premie van 4.000 euro, net als winkels en ondernemingen die eerder hun zaak moesten sluiten. 

Vlaamse kapperszaken kunnen die premie aanvragen via de website van het Vlaio. Een kappersonderneming kan voor maximaal vijf exploitatiezetels een premie krijgen, op voorwaarde dat er in de bijkomende exploitatiezetels minstens één voltijdse werknemer tewerkgesteld is.

Opluchting

Zowel de Unie van Vlaamse Kappers als ondernemersorganisatie Unizo reageert opgelucht op de beslissing.  “We zijn blij dat er eindelijk duidelijkheid is over wat de kappers nu moeten doen", zegt Christ Maenhout van de kappersfederatie.

De hinderpremie van 4.000 euro zal volgens Maenhout wat soelaas brengen. "We moeten eerlijk zijn: zoals in andere sectoren komt een sluiting financieel nooit goed uit. Maar door de verplichte sluiting, krijgen ook álle kappers, ook degenen die al uit eigen beweging de deuren hadden gesloten, recht op de premie. "

"De verplichte sluiting is niet meer dan logisch en een opluchting voor de vele kappers die zich sowieso al genoodzaakt zagen om hun deur dicht te doen, voor hun veiligheid en die van hun klanten", zegt Unizo-topman Danny Van Assche op zijn beurt.

Van Assche vraagt aan de politiek om ook optiekzaken te laten sluiten. Vooralsnog is dat besluit nog niet genomen.

Meest gelezen