Nicolas Maeterlinck

Liveblog - Ook in paasvakantie noodopvang voor sommige kinderen, Olympische Spelen uitgesteld

De scholen in Vlaanderen blijven ook in de paasvakantie open voor kinderen van ouders met een "cruciaal beroep" en voor kwetsbare kinderen. De wereldwijde corona-epidemie heeft ook gevolgen voor de Olympische Spelen. De Japanse premier en het Internationaal Olympisch Comité hebben een akkoord bereikt om de Spelen van komende zomer met maximaal een jaar uit te stellen door de coronapandemie. In ons land moeten ook kappers hun salon nu volledig sluiten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Het verband tussen Asterix en coronavirus

In Frankrijk is striptekenaar Albert Uderzo overleden. Hij was 92 en zijn overlijden heeft niks met het coronavirus te maken. En toch is er een verband tussen de tekenaar, of beter zijn stripheld Asterix, en het virus. In “Vandaag” legt “Asterix”-fan Jelle De Beule uit hoe de vork precies aan de steel zit. Bekijk hier het fragment uit “Vandaag”.

Videospeler inladen...

Ook vluchten tussen Brussel en Bangkok worden opgeschort

Als gevolg van de alsmaar uitdeinende coronacrisis gaat de Thaise luchtvaartmaatschappij Thai International haar meeste internationale vluchten stopzetten. Dat geldt ook voor de vluchten van en naar Brussel, die worden opgeschort tussen 1 april en 31 mei.

Corona-Absurdistan in Baarle-Hertog

In Nederland zijn de maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus soepeler dan in België. En dat heeft zo zijn gevolgen in Baarle-Hertog, de Belgische enclave in Nederland. De landsgrens loop daar dwars door straten en gebouwen. “Vandaag” stuurde reporter Sander Gillis ter plaatse om uit te zoeken hoe de coronamaatregelen daar worden toegepast. Bekijk hier zijn reportage.

Videospeler inladen...

Tankstations in Italië gaan sluiten

In Italië gaan de tankstations vanaf morgenavond geleidelijk sluiten. Dat blijkt uit en gezamenlijke nota van de verschillende brancheverenigingen van de benzinestations, waarin wordt gesteld dat de tankstations door de coronacrisis niet langer rendabel zijn. Eerst zouden de tankstations langs de autosnelwegen sluiten, gevolgd door die langs de ringwegen rond grote steden en die langs de gewone wegen.

Congo isoleert hoofdstad Kinshasa van de rest van het land

De Congolese president Félix Tshisekedi heeft strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De hoofdstad Kinshasa wordt afgegrendeld van de rest van het land, de grenzen van het land gaan op slot behalve voor vrachtverkeer en in Kinshasa komt er een samenscholingsverbod.

In heel Congo zijn tot nu toe 42 besmettingen vastgesteld. Er is sprake van 3 dodelijke slachtoffers. Allicht liggen de reële cijfers hoger, want er is een gebrek aan testcapaciteit in het land.

Leopoldsburg en Houthalen-Helchteren vragen lockdown asielcentra

De burgemeesters van Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg vragen de federale overheid en het Rode Kruis om een lockdown voor de asielcentra in hun gemeente. "We vragen om er tijdelijk gesloten centra van te maken, omdat er heel veel signalen zijn dat bewoners de social distancing niet naleven", zegt burgemeester van Leopoldsburg Marleen Kauffmann (CD&V). "Iedereen moet gelijk voor de wet zijn, zowel binnen als buiten het centrum. Het kan niet dat er twee snelheden zijn", aldus burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans (SP.A). 

Gisteren besliste Koksijde al om het asielcentrum op haar grondgebied in lockdown te plaatsen omdat de bewoners zich niet aan de regels van social distancing hielden. Dat gebeurde zonder medeweten van het Rode Kruis, en ook Fedasil betreurde de eenzijdige beslissing van de gemeente Koksijde.

Beurs van New York stijgt 11 procent, sterkste stijging in bijna 90 jaar

De aandelenbeurzen in New York zijn vandaag met stevige winsten gesloten. De Dow-Jonesindex won ruim 11 procent. Dat is de sterkste stijging op één dag sinds 1933. De toonaangevende Amerikaanse index won 11,37 procent, of meer dan 2.000 punten. 

Er zijn hooggespannen verwachtingen dat het historische noodpakket van de Amerikaanse regering door de Senaat wordt geloodst. Verder droeg ook het schrappen van investeringen door bedrijven zoals oliereus Chevron bij aan de positieve stemming.

Professor Erika Vlieghe: "We moeten heel flink verder doen"

In Nederland zijn de anticoronamaatregelen verlengd tot 1 juni. Zal dit in België ook gebeuren? Daarover zijn nog geen beslissingen genomen, zegt professor Erika Vlieghe in “De afspraak” op Canvas. De professor adviseert de overheid en laat de beslissing om maatregelen te verlengen aan de politiek over.

Zelfs als de trend bevestigd wordt dat we in België de curve aan het afvlakken zijn, “zullen we vooral heel flink moeten verder doen”, zegt de professor. “We zijn nog maar pas begonnen”, tempert de professor het minieme optimisme.

Videospeler inladen...

Telenet schrapt actie maand gratis Play in HUMO

Normaal gezien zou in het weekblad HUMO deze week een code staan voor een maand gratis toegang tot Play, de catalogus met series en films van Telenet. Maar de telecomoperator heeft die actie uitgesteld wegens het coronavirus.

HUMO en Telenet organiseren af en toe acties waarbij klanten een tijdje gratis kunnen proeven van de premiumdiensten van Telenet. De aangekondigde actie van deze week gaat echter niet door.

"We hebben deze week alle commerciële acties die een impact kunnen hebben op ons contactcenter stopgezet", zegt Telenet-woordvoerster Isabelle Geeraerts. "Het was een lastige afweging, want we weten dat veel mensen net nu Play willen kijken."

Het contactcenter van Telenet wordt dezer dagen overspoeld door oproepen. Mensen werken vaker van thuis, en bellen dan sneller met internetproblemen. Bovendien kunnen klanten met problemen momenteel niet terecht in de Telenet-winkels, die dicht moeten blijven. Het is nog niet duidelijk wanneer de actie dan wel zal plaatsvinden.

Vijf coronadoden in Antwerpse serviceflats

In enkele dagen tijd zijn vijf bewoners overleden van een serviceflat in De Fontein in Borgerhout. Ze geraakten allemaal besmet met het coronavirus en zijn gestorven in het ziekenhuis. Sinds maandag zijn de serviceflats van Zorgbedrijf Antwerpen, zoals De Fontein, gesloten voor alle bezoek. In het gebouw van De Fontein waar de eerste besmetting werd vastgesteld, gold die maatregel al langer. Lees het volledige artikel

“Binnen 2 à 3 weken nieuwe datum voor Olympische Spelen”

Het is nog niet duidelijk wanneer de uitgestelde Olympische Spelen volgend jaar precies zullen plaatsvinden. Volgens Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC, zullen de Spelen plaatsvinden voor het einde van de zomer van volgend jaar. 

Vander Putten denkt dat de Spelen ergens tussen maart en augustus 2021 zullen plaatsvinden, maar het is geen gemakkelijke puzzel, omdat er nog veel andere grote sportevenementen zullen plaatsvinden. “Iedereen is vragende partij om zo snel mogelijk de juiste datum te kennen. En dat gaat volgens mijn inschatting binnen 2 à 3 weken zijn”, zegt Vander Putten in "Terzake" op Canvas.

Frankrijk overschrijdt de kaap van 1.000 coronadoden

Het nieuwe coronavirus heeft in Frankrijk in totaal al aan meer dan duizend personen het leven gekost. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van het Franse departement Volksgezondheid.

Er werden de afgelopen 24 uren 240 nieuwe doden gemeld in Frankrijk. Het totale dodental door COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, in Frankrijk staat nu op 1.100. Dat meldt algemeen directeur van het departement Volksgezondheid Jérôme Salomon.

In Frankrijk liggen ruim 10.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen van wie er ruim 2.500 erg slecht aan toe zijn. Het aantal bevestigde besmetting in Frankrijk staat op 22.300. En 3.281 Franse patiënten zijn genezen van Covid-19.

Sommige winkels die al eten verkochten, mogen nu ook weer bloemen en planten verkopen

Videospeler inladen...

Stad Antwerpen stopt tijdelijk met betalend parkeren en LEZ-boetes

Bestuurders die in Antwerpen op het openbaar domein parkeren, moeten daar vanaf woensdag niet meer voor betalen. Dat heeft het stadsbestuur beslist. Het gaat om een tijdelijke maatregel tijdens de coronacrisis, die als doel heeft "in eerste instantie alle medisch personeel, andere hulpverleners en mantelzorgers maximaal te faciliteren bij hun verplaatsingen". Ook het binnenrijden van de LEZ met een niet toegelaten voertuig leidt voorlopig niet meer tot een boete.

De stad argumenteert dat het aanbod van openbaar vervoer momenteel sterk ingeperkt is vanwege het coronavirus en mensen die een essentiële verplaatsing moeten doen dus minder opties hebben als alternatief voor de eigen wagen. Het cameranetwerk rond de stad blijft weliswaar actief, inbreuken op de lage-emissiezone worden niet meer bestraft. De regel geldt met terugwerkende kracht vanaf 14 maart. Vanaf woensdag moet je in Antwerpen ook niet meer betalen om te parkeren op openbaar domein. Foutief, hinderlijk of asociaal parkeergedrag zal nog wel beboet worden, klinkt het.

Vorige week had oppositiepartij Vlaams Belang al om soortgelijke maatregelen gevraagd, naar eigen zeggen om parkeertoezichters te ontlasten en mensen met een niet-conforme wagen niet te dwingen het openbaar vervoer te nemen.

743 bijkomende coronadoden geteld in Italië

In Italië zijn opnieuw 743 bijkomende coronadoden geteld. Het totale aantal coronadoden staat in dat land nu officieel op 6.820. Officieel zijn (of waren) nu 69.176 mensen in Italië met het coronavirus besmet. Gisteren waren dat er nog 63.927. 

Lichaam schenken aan de wetenschap voorlopig verboden

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben verregaande gevolgen voor de uitvaartsector. Schenkingen van lichamen aan de wetenschap zijn tot nader order verboden, net als balsemingen voor internationaal transport. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen van Funebra, de koninklijke federatie van begrafenisondernemers van België.

Mensen die in deze periode overlijden, krijgen een plechtigheid in beperkte kring of een uitgestelde uitvaart. "Een plechtigheid in beperkte kring is niet evident, maar nood breekt wet", aldus Johan Dexters van Funebra. Een andere mogelijkheid is dat de uitvaart op een later tijdstip plaatsvindt. "Bij een crematie is dat op zich geen probleem, maar begravingen uitstellen is wat mij betreft geen optie", zegt Dexters nog.

Beurzen zijn enthousiast over de noodplannen van de Fed

Zowat overal ter wereld reageren de beurzen enthousiast over de maatregelen die de Amerikaanse centrale bank gisteren aangekondigd heeft. In Europa sprongen de beursindexen vanochtend al meteen fors uit de startblokken en dat bleef zo de hele dag.

Of wat dacht u hiervan? Op Euronext Brussel sloot de Bel-20 met een winst van 7,64 procent. De ster van de dag was de DAX in Frankfurt die 10,89 procent hoger sloot. Parijs was met 8,89 procent winst tevreden en Londen met 7 procent.

In de namiddag deelden de beurzen in de VS in de vreugde. De Dow Jones staat op een winst van 9,6 procent en de Nasdaq doet er 8,34 procent bij. Eerder op de dag was de beurs van Tokio ook al 7 procent hoger gesloten.

Blijkbaar heeft de beslissing van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, om onbeperkt geld in de economie te pompen, indruk gemaakt. De Fed maakte gisteren bekend dat ze zonder limiet obligaties gaat opkopen en er werden ook andere maatregelen aangekondigd om de kredietvoorziening op gang te houden. Intussen wordt in het Congres nog altijd gepraat over een erg groot steunplan voor de Amerikaanse economie, al is er nog geen eensgezindheid. Mogelijk speelt ook mee dat Hubei, de zwaar getroffen provincie in China met onder meer de stad Wuhan, de quarantainemaatregelen geleidelijk afbouwt. Het aantal ziektegevallen in China is de voorbije dagen zo goed als nul, als we die van mensen die terugkeren uit het buitenland niet meetellen. 

Aantal doden in Verenigd Koninkrijk stijgt naar 422

In het Verenigd Koninkrijk zijn opnieuw 87 mensen overleden aan COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Britse overheid meegedeeld. Het totale dodental stijgt daarmee naar 422. Het virus werd intussen bij meer dan 8.000 Britten vastgesteld.

Meest gelezen