Radio 2

Maité viert haar vijftiende verjaardag in de tuin van het woonzorgcentrum van haar zieke papa

Maité uit Leefdaal bij Bertem heeft gisteren haar vijftiende verjaardag gevierd in het woonzorgcentrum van haar papa. Hij lijdt aan jongdementie en mag wegens de coronacrisis geen bezoek meer ontvangen. Het korte feestmoment vond plaats in de tuin van het woonzorgcentrum. Maité en haar papa waren veilig van elkaar gescheiden.

Maité gaat normaal meerdere keren per week op bezoek bij haar zieke papa. Elke woensdagmiddag gaat ze met haar mama langs en soms ook 's avonds. Wegens de coronacrisis kan dat niet meer. Het woonzorgcentrum Sint Bernardus uit Bertem organiseerde zelf een alternatief feestmoment. "Ik heb Maité 's ochtends op de hoogte gebracht van het initiatief. Het was een stukje van haar verjaardagscadeau", zegt Cindy, de mama van Maité. 

Het alternatieve verjaardagsfeestje vond in de tuin van het woonzorgcentrum plaats. Papa André kwam met een verpleegkundige naar buiten. Maité stond op een paar meter afstand, veilig gescheiden achter een nadarafspanning. De tuin was versierd met vlaggetjes en een spandoek. Het was een emotioneel moment voor Maité, die ook taart bij zich had. "Papa was aan het wenen", zegt Maité, "ik had naar hem toe willen gaan en hem troosten." "We hadden papa een knuffel willen geven, maar we snappen dat zoiets niet kon", zegt mama Cindy.

Lees verder onder de foto

"André was zichtbaar aangedaan", zegt Cindy. "Hij zei dat hij na het bezoek ging rusten om alles te kunnen verwerken." André is 53 jaar oud. Hij is al zo'n zes jaar ziek. Hij begon dingen te vergeten. Ook zijn karakter veranderde. "Er is iets in mijn hoofd vertelde mijn man", zegt Cindy, "maar ik kan het niet thuisbrengen." André woont sinds november vorig jaar, op eigen vraag, in een woonzorgcentrum.

Meest gelezen