Manu Dibango overleden, eerste wereldberoemde muzikant die bezwijkt aan corona

In Frankrijk is zanger en saxofonist Manu Dibango overleden. De 86-jarige superster uit Kameroen stierf aan de gevolgen van corona. Hij is de eerste bekende muzikant die bezwijkt  aan het virus. In de jaren 70 tot 90 maakte Dibango deel uit van de Afrikaanse golf in de popmuziek. Hij werd een van de invloedrijkste vertolkers van wereldmuziek. Manu Dibango trad wereldwijd op, ook bij ons, onder meer op het Sfinks-festival, een laatste keer in 2016. Zijn meest bekende compositie was "Soul Makossa".

In de jaren 70 van de vorige eeuw snakte de westerse pop- en rockcultuur naar nieuwe invloeden. Eerst verrijkten reggae, ska en dub, afkomstig uit de Caraïben, onze ritmes. Rond 1980 kwamen daar Afrikaanse invloeden bij, en Manu Dibango, uit Kameroen, stond op de eerste rij met zijn fusion van jazz, funk, soul en afrobeat. Nog later volgden rai uit Noord-Afrika, en klanken uit India en Pakistan, denk aan Nusrat Fateh Ali Kahn. De zogenoemde wereldmuziek was geboren.

Soul Makossa

Zijn meest bekende compositie "Soul Makossa" dateert al uit 1972, en was oorspronkelijk bedoeld als b-kantje van een single. Maar toen de succesvolle nationale voetbalploeg van Kameroen met aanvoerder Roger Milla de aanstekelijke en tijdloze compositie claimde als hymne, veroverde het nummer de wereld. 

In de jaren 80 brak Dibango wereldwijd door, ook in de Verenigde Staten. Zijn indrukwekkende maar beminnelijke verschijning speelde daarbij zeker ook een rol. Hij leek op Telly "Kojak" Savalas, die toen op alle schermen te zien was. Ook bij ons trad "de Leeuw van Afrika" op, hij was een vaste waarde op het Sfinks-festival, laatst nog in 2016. 

Plagiaat door Michael Jackson en Rihanna

De intro van "Wanna be startin something" van Michael Jackson in 1983 en van "Don't stop the music" van Rihanna in 2009, en zelfs van "MaMaSèl" van K3 leken wel erg op het refrein van "Soul Makossa". Dibango won een plagiaatproces tegen Michael Jackson. 

Dibango is geboren in Kameroen, na de Tweede Wereldoorlog een Franse kolonie. Daarvoor was het land een Duits wingewest. Hij leerde verscheidene instrumenten spelen, ook vibrafoon. Al vrij jong verhuisde hij naar Parijs. Volgens zijn autobiografie had hij toen alleen drie kilogram koffie bij zich om te schenken aan zijn familie die al in Frankrijk woonde en die hem moest opvangen. 

Afrika en corona

Manu Dibango raakte besmet in Frankrijk, niet in Kameroen. Op dit ogenblik is het coronavirus nog niet wijd verspreid in Afrika. Dat kan te maken hebben met de jonge bevolking, het klimaat, bepaalde geologische kenmerken en de beperktere mobiliteit van de bevolking. Maar deskundigen houden toch hun hart vast. Als Covid-19 Afrika echt bereikt, kan het daar door de minder uitgebreide gezondheidszorg een echte tragedie worden.  

Meest gelezen