Minister De Backer: "We gaan naar ettelijke duizenden coronatesten per dag in België"

Minister Philippe De Backer (Open VLD) maakt zich sterk dat ons land snel ettelijke duizenden coronatesten per dag kan afnemen. "Nu zijn dat er 2.000 maar ik ben volop in overleg met labo's en bedrijven om naar een veelvoud te gaan", zegt hij op Radio 2 Antwerpen. De Backer herhaalde ook zijn vertrek uit de politiek na de coronacrisis.

De federale regering heeft afgelopen weekend een taskforce opgericht om extra geneesmiddelen en medische hulpmiddelen zoals mondmaskers naar ons land te halen. Minister De Backer leidt die taskforce en gaf op Radio 2 Antwerpen een stand van zaken. "Ik ben de afgelopen 48 uur non-stop in overleg met het werkveld. We brengen in kaart voor de zorg, de ziekenhuizen, de bedrijven en industrie wie welk materiaal nodig heeft. Dat proberen we zo snel mogelijk naar België te halen", zegt De Backer in "Start je dag".

"Duizenden testen per dag in België"

Een belangrijke missie van de taskforce is het verhogen van het aantal coronatesten in ons land. Dat gebeurt op vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "We doen er nu ruim 2.000 per dag maar moeten dringend meer gaan testen. Alleen zo kunnen we zien of de curve van het aantal besmettingen ook echt afzwakt", zegt De Backer. "Ik hoop dat we de komende dagen snel naar een veelvoud aan testen kunnen gaan. Ettelijke duizenden per dag. Daarvoor ben ik in constant overleg met universiteiten, biotech- en farmabedrijven op zoek naar extra laboratoriums om die testen te doen."

Na mijn opdracht in deze coronacrisis is mijn politieke rol gespeeld en neem ik afscheid

Miljoenen mondmaskers op komst

De zoektocht naar extra mondmaskers is een andere prioriteit voor de taskforce van de federale regering. "Gisteren en eergisteren zijn er 6 miljoen chirurgische maskers gearriveerd. Als alles goed gaat komen er in de loop van de week nog 14 miljoen bij. Vergeet niet dat heel de wereld naar die mondmaskers zoekt", aldus De Backer. "We verwachten ook ruim een miljoen extra FFP2-maskers die een betere bescherming bieden dan de klassieke chirurgische maskers." 

Voor het eerst in al die jaren heeft mijn diploma nut in de politiek

Philippe De Backer (Open VLD) is doctor in de moleculaire biologie

Politieke exit na corona

Philippe De Backer is doctor in de moleculaire biologie. "Voor het eerst in mijn politieke carrière heb ik het gevoel dat mijn diploma nuttig is", lacht de Antwerpse minister. Kan deze crisis hem overtuigen om zijn eerder aangekondigd afscheid in de politiek terug te draaien? "Ik ben hypergemotiveerd om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Maar zodra de normaliteit kan terugkeren, is mijn politieke opdracht afgerond", besluit hij.

Meest gelezen