Copyright 2019, Paulo Sousa, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Meer dan 1 miljoen tijdelijk werklozen door coronavirus: "We hebben zuurstof gegeven aan de bedrijven"

Maar liefst 1,075 miljoen mensen in ons land zitten op dit moment in het systeem van tijdelijke werkloosheid als gevolg van het coronavirus. Dat leren cijfers van federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). In vier dagen tijd zijn er zo 400.000 tijdelijk werklozen bijgekomen. Muylle benadrukt dat het belangrijk was om de maatregel van tijdelijke werkloosheid nú te nemen, om de economie meer zuurstof te geven.

OPROEP

Bent u op dit moment tijdelijk werkloos en wil u daarover graag (in video) getuigen? Mail ons uw telefoonnummer op oproep@vrtnws.be en vermeld ook in welke sector u werkt en wat uw gezinssituatie is.

De cijfers van minister Muylle zijn niet minder dan hallucinant: in nog geen maand tijd zijn meer dan 1 miljoen mensen in de tijdelijke werkloosheid beland. Dat is ruwweg een vierde van het totale aantal actieve arbeiders en werknemers in ons land.

Het is een maatregel die geld gaat kosten, maar we zijn ervan overtuigd dat de factuur nog veel groter zou zijn, mochten we die niet hebben genomen

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V)

Tijdelijke werkloosheid maakt het voor bedrijven mogelijk om hun personeelskosten voor even te verlagen, zonder dat ze mensen moeten ontslaan. Werknemers krijgen dan een uitkering van de RVA.

Dat aantal aanvragen voor tijdelijke werkloosheid is de voorbije weken in sneltempo gestegen: begin maart telde de federale regering zo'n 1.700 werknemers in tijdelijke werkloosheid, midden maart waren dat er 31.000, vorige vrijdag ruim 670.000 en nu zitten we dus vlot boven het miljoen.  

"Ik denk dat het belangrijk is dat we met de maatregelen die we hebben genomen zuurstof hebben gegeven aan de bedrijven en aan de mensen thuis", zegt minister Muylle in "Het Journaal". "Het is een maatregel die geld gaat kosten, maar we zijn ervan overtuigd dat de factuur nog veel groter zou zijn, mochten we die niet hebben genomen."

70 procent van uw loon

Van de federale overheid krijgen die werknemers - het gaat om arbeiders én bedienden - een uitkering die vandaag op 70 procent van het loon ligt. Wel belangrijk: alles wat u meer verdient dan 2.754 euro bruto telt niet mee in die berekening.

Omdat daar wat rekenwerk voor nodig is, heeft Muylle eerder al beslist dat iedereen in tijdelijke werkloosheid meteen een forfaitaire vergoeding krijgt van 1.450 euro bruto per maand. Maar alles wordt in het werk gesteld om het volledige bedrag van meet af aan uit te betalen. Wie recht heeft op meer dan het minimum van 1.450 euro bruto, krijgt nadien het saldo. Daarnaast voorziet de RVA een dagelijkse toeslag van 5,63 euro goedgekeurd, goed voor zo’n 150 euro netto extra per maand. 

Bekijk hieronder de bijhorende reportage uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Muylle heeft eerder al beslist dat iedereen in tijdelijke werkloosheid meteen een forfaitaire vergoeding krijgt van 1.450 euro bruto per maand.

Ze stelt ook een aantal maatregelen in het vooruitzicht die mensen moeten aanmoedigen om te gaan werken in bijvoorbeeld de landbouw, de voedingsector of de zorg. Die maatregelen zullen bedoeld zijn voor wie momenteel tijdelijk werkloos is of voor wie bereid is zijn tijdskrediet te onderbreken om aan de slag te gaan in die sectoren die meer handen nodig hebben.

Extraatje

Overigens heeft de Vlaamse regering onlangs laten weten dat ze  tijdelijk werklozen automatisch 202,68 euro extra zal uitkeren. Met die som kunnen zij dan een maand hun water- en energiefactuur betalen. 

Muylle kondigde gisteren ook aan dat tijdelijke werkloosheid mag worden gecombineerd met vrijwilligerswerk of een bijberoep. Daarvoor krijg je een vrijstelling van meldingsplicht tot een bedrag van 34,71 euro per dag of 1.388,40 euro per jaar.

Wie terugvalt op tijdelijke werkloosheid, maar daarvoor al wel een bijberoep had, mag dat gewoon blijven uitoefenen. Die inkomsten hebben geen invloed op de werkloosheidsuitkering. 

De coronacrisis en de tijdelijke werkloosheid is niet het minst zwaar voor mensen in armoede. Bekijk hieronder een reportage hierover en een gesprek met Nathalie Muylle uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen