Met vrienden in een park van de eerste lentezon genieten? U doet het maar beter niet. (Archieffoto!)

Crisiscentrum: "Nu niet het moment om in een park rond te hangen en van de eerste lentezon te genieten"

Hoewel de maatregelen om het nieuwe coronavirus in te dijken al een week van kracht zijn, lijkt niet iedereen die even goed op te volgen. Het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken doet daarom nog eens een duidelijke oproep: "We begrijpen dat iedereen wil profiteren van de eerste lentezon, maar het is nu niet het moment om met vrienden wat te gaan rondhangen in het park of een eerste aperitief te organiseren met uw buren. We rekenen op elk van u. Hou vol."

Het nieuwe coronavirus is nog lang niet verslagen. Dat tonen de dagelijkse cijfers die het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken vrijgeeft, glashelder aan. De voorbije 24 uur zijn 526 nieuwe besmettingen vastgesteld. 256 mensen werden de laatste 24 uur opgenomen in het ziekenhuis, 59 onder hen op de afdeling intensieve zorg. Er zijn ook 34 mensen gestorven, wat het totale aantal doden in ons land op 122 brengt.

Het Crisiscentrum drukte de bevolking tijdens de dagelijkse persconferentie dan ook nog eens op het hart dat het in eenieders belang is dat de maatregelen die de overheid heeft opgelegd, strikt opgevolgd worden. Ook als het buiten mooi weer is.

We rekenen op elk van u. Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen en hou vooral vol

Yves Stevens, Crisiscentrum Binnenlandse Zaken

Yves Stevens van het Crisiscentrum: "Deze cijfers tonen op een zeer pijnlijke manier aan dat we in een crisissituatie zitten. Een periode waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. Het is dan ook ongehoord om vast te stellen dat voor een aantal personen deze periode nog wordt aangezien als een soort alternatieve vakantie. We begrijpen dat iedereen wil profiteren van de eerste lentezon, maar het is nu niet het moment om met vrienden wat te gaan rondhangen in het park of een eerste aperitief te organiseren met uw buren."

Stevens hamerde nog eens op de basisregel in deze periode van verregaande isolering: "Blijf zoveel mogelijk thuis. Als iedereen zijn sociale contacten maximaal beperkt, heeft het virus geen kans om zich verder te verspreiden. Houd de cirkel met wie u deze dagen contact heeft, zo klein mogelijk."

Wie toch nood heeft aan ontspanning in de open lucht, kan dat, maar onder bepaalde voorwaarden:

  • alle recreatie is verboden
  • enkel wandelen, lopen en fietsen in uw directe omgeving is toegestaan
  • het is niet toegestaan om uw auto te nemen om zich te verplaatsen naar een park, de zee of de Ardennen
  • wandelen, lopen, fietsen kan met alle gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of met één vriend of vriendin, maar houd daarbij rekening met een afstand van 1,5 meter

Het Crisiscentrum beseft dat deze maatregelen zeer ingrijpend zijn, maar benadrukt het belang ervan. "We hebben maar één kans en dat is nu. Dit is de enige manier om de verspreiding van het virus te beperken. We rekenen op elk van u. Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen en hou vooral vol." (De tekst gaat voort onder de video.)

Bekijk een fragment uit de persconferentie: "Dit is geen alternatieve vakantie"

Videospeler inladen...

"Een virus is nooit de fout van iemand"

Ook viroloog Steven Van Gucht had nog een belangrijke boodschap: "Het is belangrijk dat we beseffen dat virussen nooit de fout van iemand zijn. Virussen veroorzaken vaak stigma, dat hebben we ook bij andere virussen gezien, zoals hiv en ebola, maar dat is niemands fout."

Elkaar de vinger wijzen, heeft dus geen zin. Solidariteit is wat we nodig hebben: "Virussen maken geen onderscheid tussen taal, religie of herkomst. Een virus is een gegeven van de natuur en we moeten daar solidair mee omgaan. En we moeten hier samen tegen vechten."

Bekijk een fragment uit de persconferentie: "Virussen veroorzaken vaak stigma, maar we moeten hier samen tegen vechten"

Videospeler inladen...

Meest gelezen