Paardenprocessie Hakendover gaat niet door: "Dit is een droeve beslissing"

De paardenprocessie van Hakendover die ieder jaar uitgaat op paasmaandag, is afgelast door de coronacrisis. De paardenprocessie is een eeuwenoude traditie waarbij honderden paarden galopperen over de velden. De afgelasting komt hard aan bij de inwoners van Hakendover. 

"De paardenprocessie is een unieke gebeurtenis. Dit is echt een droeve beslissing en het zal heel raar aanvoelen als we op paasmaandag geen processie zullen hebben", vertelt Johan Dewolfs van het processiecomité.

Het is niet de eerste keer dat de paardenprocessie wordt afgelast. "In 2001 hebben we de processie ook afgelast omdat er toen mond-en-klauwzeer was onder de dieren. Maar het is wel de eerste keer in de geschiedenis van de parochie dat er op paasmaandag geen paasvieringen doorgaan. En ook alle randactiviteiten zoals het gelegenheidscafé en de wielerwedstrijd worden geschrapt." 

Voor iemand die al 80 jaar lang de processie bijwoont, komt dit hard aan

De eeuwenoude paardenprocessie van Hakendover is internationaal bekend, er komen ook ieder jaar heel wat bedevaarders uit Nederland. "Ik heb vorige week nog een Nederlander ontmoet die al 80 jaar lang naar de processie komt en ook voor die mensen komt dit hard aan. Daarom zijn we nu aan het bekijken of we de misviering op paasmaandag online kunnen doen. En we gaan vragen aan de inwoners om toch hun processievlaggen uit te hangen, ook als symbool voor verbondenheid en solidariteit."

Meest gelezen