Dokter uit Hasselt waarschuwt: "Ringen, horloges en valse nagels laat je beter uit om het coronavirus geen kans te geven"

Het coronavirus houdt zich schuil in kleine hoekjes. Als je je handen wast met je ringen of horloge aan, blijft het virus daar nog achter zitten. Het is dus beter om die even niet te dragen, zegt huisarts Maxim Castro uit Hasselt. Mondmaskers en handschoenen zijn ook minder veilig dan je zou vermoeden. 

"Je handen ontsmetten of wassen tegen het coronavirus heeft pas effect als je het virus geen kans geeft om zich nog te verstoppen in kleine hoekjes", zegt huisarts Maxim Castro. Je nagels goed schoon houden is daarom belangrijk. Als je nagellak of valse nagels hebt, is dat moeilijk te controleren. Daarom raadt hij aan om dat even achterwege te laten.

"Met ringen en horloges is het hetzelfde verhaal", gaat Castro verder. Daar kan het virus achterblijven, ook al heb je je handen goed gewassen of ontsmet." Gewoon een paar weken uitlaten is het eenvoudigste. 

Mondmaskers en handschoenen

"Mondmaskers en handschoenen doen vaak meer kwaad dan goed", zegt de huisarts. "Handschoenen geven een gevoel van veiligheid, waardoor we minder alert zijn en ons gezicht vaker aanraken. Maar die handschoenen geven evenzeer het virus door." 

"Bovendien hebben mensen de neiging om een mondmasker even recht te trekken, waardoor ze vaker met hun handen aan hun gezicht komen. Daarom is het beter om de handschoenen en maskers over te laten aan de zorgverleners die weten hoe ze ermee moeten omgaan." Voor particulieren is grondig handen wassen zonder ringen, horloges of valse nagels en 1,5 meter afstand houden veruit het belangrijkste", besluit de arts nog. 

Meest gelezen