Jan Vandervelden

Sint-Truiden richt schakelzorgcentrum in om opvangcapaciteit te verhogen: "Zo kunnen we mensen opvangen die ontslagen zijn uit het ziekenhuis, maar nog niet naar huis mogen"

In Sint-Truiden wordt een schakelzorgcentrum ingericht in het vroegere woonzorgcentrum Madrugada. Daar zullen coronapatiënten worden opgevangen die worden ontslagen uit het ziekenhuis maar nog niet naar huis kunnen. “Zo komen er op korte tijd veel bedden vrij in het ziekenhuis.”

In Sint-Truiden zijn tot op dit moment 37 coronapatiënten opgenomen in het Sint-Trudo Ziekenhuis. 9 liggen er op intensieve zorg en 8 hebben intussen het ziekenhuis mogen verlaten. Maar naar huis terugkeren is niet altijd mogelijk. Als hun partner besmet is met het virus kunnen ze niet terug naar huis. Of als ze in een woonzorgcentrum leven kunnen ze pas terug na een periode van quarantaine.

De stroom naar ziekenhuizen moet worden afgeremd

Jan Vandervelden

Voor die mensen zal nu het vroegere woonzorgcentrum Madrugada op de Prins Albertlaan vanaf dit weekend dienst doen als schakelzorgcentrum. Daar worden mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen tijdelijk opgevangen. “Het is belangrijk om de stroom aan patiënten naar ziekenhuizen af te remmen,” zegt dokter Jan Vandervelden. “Dat kan door ze zo snel mogelijk te doen terugkeren naar hun thuissituatie en in de eerste plaats ze daar zo lang mogelijk te houden.”

Extra bedden

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft alle steden en gemeenten opgeroepen om indien mogelijk extra capaciteit te creëren voor de opvang van patiënten. Omdat in Sint-Truiden het aantal coronapatiënten sterk is toegenomen hebben ze beslist om nu al het schakelzorgcentrum op te richten. “Het centrum beschikt over 36 bedden. Ze zullen nog niet meteen allemaal operationeel zijn, want het is een hele inrichting om een zorgkliniek op te bouwen", vertelt dokter Vandervelden.

Dit zal het zorgpersoneel ontlasten

Jan Vandervelden

Het woonzorgcentrum Orelia is nog maar pas verhuisd naar een nieuwe locatie, waardoor Madrugada leeg kwam te staan. Alle faciliteiten zijn dus nog aanwezig. “Het schakelcentrum is ontzettend belangrijk, want zo komen er op korte tijd bedden vrij in het Sint-Trudo Ziekenhuis. Dit zal ook het zorgpersoneel ontlasten.”

Meest gelezen