Nick David

Stad Gent houdt grootste digitale gemeenteraad ooit in Vlaanderen door coronacrisis

In Gent hebben de 53 raadsleden de gemeenteraad gisteravond van aan de computer thuis, via internet, gevolgd om zo de coronamaatregelen goed na te leven. Het is de grootste digitale gemeenteraad ooit in Vlaanderen. De stad wil haar knowhow nu met andere gemeenten delen. 

"Het is niet omdat we zelf in ons kot moeten blijven dat we de lokale democratie moeten verwaarlozen", verkondigt Zeneb Bensafia (Groen), voorzitter van de Gentse gemeenteraad. Zij ging met alle diensten in crisisoverleg om in deze coronatijden de gemeenteraad toch te kunnen laten doorgaan.  "Ik heb andere steden en gemeenten gecontacteerd maar niemand kon me helpen. Onze diensten zijn dan zelf aan de slag gegaan, met succes", vertelt Bensafia bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Primeur in Vlaanderen

Verschillende  kleinere Vlaamse gemeenten experimenteren al met digitale toepassingen maar een collectieve digitale gemeenteraad van een grote stad is een absolute primeur. "Het is dan ook geen sinecure. Enerzijds moet iedereen apparatuur hebben die werkt. De ene heeft thuis een laptop, de andere een pc of een tablet. Onze technici hebben ervoor gezorgd dat al die 53 toestellen konden meedoen aan een teleconferentie via Microsoft Teams", legt Bensafia uit. 

Ook wettelijk moet alles kloppen. "We hebben de decreten bekeken om te zien wat kon en wat niet. Alles moet natuurlijk in orde zijn." Daarnaast zijn er ook tal van andere, kleine afspraken gemaakt. "Het lijken soms details maar om een zitting met 53 mensen vlot te doen verlopen zijn ze broodnodig!"

Zet je smartphone uit, steek de hond buiten en drink niet aan de computer!

Zeneb Bensafia, voorzitter van de Gentse gemeenteraad

"We hebben een leidraad opgesteld met alle regels en afspraken in: zowel inhoudelijk als zeer praktisch. Het kan niet dat iemand zijn telefoon plots rinkelt of de hond plots begint te blaffen. En, een glas water drinken aan de computer zorgt voor erg veel storend geluid tijdens een teleconferentie als je microfoon aanstaat", verklaart Bensafia. Alles is in een document gegoten dat nu ook gedeeld kan worden met andere gemeenten die het willen uitproberen. 

"Zelfs Antwerpen toont interesse"

"Onze leidraad is enorm goed en duidelijk uitgeschreven, samen met de IT’ers en alle andere betrokken diensten.  Zo kunnen we die ook delen met andere gemeenten die het willen uitproberen in deze coronatijden. We hebben alles aan  de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten  (VVSG) bezorgd. Kleine gemeenten, zoals Sint-Martens-Latem, toonden al interesse, en zelfs het grote Antwerpen zou “systeem Gent” bekijken", lacht Bensafia. 

Ik ben enorm trots: op amper een week tijd is dit op poten gezet

Zeneb Bensafia, voorzitter van de Gentse gemeenteraad

"De eerste digitale gemeenteraad was een onverhoopt succes. We gaan nu kijken of we het verder kunnen uitrollen. Er was deze keer nog weinig ruimte voor debat en discussie. We hadden de agenda ingekort. Misschien kan dat de volgende keer wel, ook daar moeten we goede afspraken over maken."

Meest gelezen