Videospeler inladen...

Sven Tuytens, correspondent in Spanje: "De dokters moeten nu keuzes maken"

In Spanje blijft het aantal doden door het coronavirus sterk toenemen. Er zijn al meer dan 2.000 mensen gestorven. Volgens correspondent Sven Tuytens verspreidt de epidemie zich in Spanje nu sneller en op grotere schaal dan in Italië. "De dokters moeten keuzes maken en daarbij speelt de leeftijd van de patiënt een rol", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

De laatste 24 uur zijn er 500 mensen gestorven aan het coronavirus in Spanje. "In bepaalde regio's waar er tot voor kort geen problemen waren, worden nu ook besmettingen vastgesteld", zegt Tuytens. "Dat is verontrustend, want we zitten nu al in de tweede week van de lockdown."

Beluister hier het gesprek met Sven Tuytens in "De ochtend" op Radio 1: 

"Het grote probleem is dat de maatregelen in Spanje heel licht werden opgenomen. Mensen beschouwden het als een vakantie. Net na het bekendmaken van de lockdown zijn er heel veel Spanjaarden naar de kust of naar hun huis in een of ander dorp vertrokken en dat was echt niet de bedoeling. Daardoor is het virus op zeer korte tijd verspreid. De Spaanse overheid is veel te laat begonnen met repressieve acties, zoals het uitschrijven van boetes. Dat gebeurt nu wel."

"In Spanje mogen mensen enkel buitenkomen om eten te gaan kopen of naar de apotheek te gaan. Voor de rest moeten ze binnenblijven. Mensen die toch gaan wandelen of naar buiten komen zonder reden, worden nu wel beboet."

Volgens Tuytens begint het nu pas door te dringen bij veel Spanjaarden dat de situatie ernstig is. "Nu beginnen de mensen de maatregelen na te leven, nadat er zoveel doden gevallen zijn. Je ziet niemand meer op straat. Madrid is bijvoorbeeld een dode stad geworden. Ook het economische leven is helemaal stilgevallen. Tot vorige week gingen mensen nog werken, maar nu liggen hele sectoren stil, zoals de auto-industrie en de toeristische sector."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In Madrid is er gisteren een schaatspiste omgevormd tot mortuarium. 

Ondertussen staat het gezondheidssysteem in Spanje onder zware druk. "De ziekenhuizen kunnen het niet aan", zegt Tuytens. In Madrid is er een groot congrescentrum omgebouwd tot een extra ziekenhuis. "Dat is een ziekenhuis met 5.500 bedden, maar op dit moment heeft dat maar een capaciteit voor 100 personen in spoedgevallen, omdat er gewoon geen materiaal is. Dokters moeten nu keuzes maken. Daarvoor gebruiken ze verschillende parameters. Een ervan is leeftijd. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen mensen die jonger en ouder zijn dan 60 jaar. Iemand die ouders is dan 60 jaar maakt dus minder kans om nog gered te worden, als er keuzes moeten gemaakt worden. Op dit moment naar spoedgevallen gaan, is dus levensgevaarlijk geworden in Spanje."

Ook de mortuaria  kampen met problemen. "De lijken stapelen zich op. In Madrid is er gisteren een schaatspiste omgevormd tot mortuarium. Het leger is zelfs opgeroepen om de lijken uit de ziekenhuizen naar daar te brengen. Daar liggen die lichamen nu te wachten op een begrafenis of crematie." 

Bekijk hieronder een bijhorende reportage uit "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ilse Van Bockstaele is verpleegkundige in Madrid. VRT NWS sprak met haar, bekijk hier het verslag: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen