Tijdelijk werklozen getuigen: "Eindelijk tijd voor mijn droomprojecten", maar ook veel onzekerheid over de toekomst

Tijdelijk werklozen zitten vooral met vragen over hun toekomst. Dat blijkt uit de videoreacties die VRT NWS binnenkreeg na een oproep. De werkloosheidsvergoeding van 1.450 euro stelt werknemers op korte termijn gerust, maar de onzekere impact van het coronavirus op de werkgelegenheid, stemt de mensen die nu tijdelijk werkloos thuis zitten ongerust. Al zien sommigen ook licht in het begin én aan het einde van de tunnel.

Charlotte is één van de ruim miljoen werknemers die in de tijdelijke werkloosheid zitten. Normaal geeft ze workshops in het theater en is ze communicatiecoach. Maar doordat mensen niet meer mogen samenkomen, is haar agenda plots helemaal leeg. “Al mijn jobs zijn geannuleerd, ik ben dus verplicht om thuis te blijven”, zegt ze in haar videogetuigenis. 

Ze ziet er ook wel de voordelen van in. “Dit heeft tot gevolg dat ik recht heb op het vervangingsinkomen, in mijn geval zo’n 1.290 euro. Dit vervangingsinkomen is voor mij echt een zegen. Ik zit op dit moment thuis, aan mijn droomprojecten te werken waar ik anders misschien niet aan zou toekomen, dingen die blijven liggen."

Bekijk het verhaal van Charlotte en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Op korte termijn ziet ze het dus wel zitten, maar over de lange termijn is ze bezorgd.  Zo vraagt Charlotte zich af wat er gaat gebeuren als de maatregelen mettertijd worden opgeheven en  het vervangingsinkomen wegvalt.

Ze ziet onder ogen dat sommigen bedrijven “kopje onder zullen gaan”. “Bedrijven zullen alleszins niet meer inzetten op teambuildings of grote evenementen, waar ik ook presentaties doe. Dus ik vrees voor de toekomst. Op dit moment staat mijn agenda leeg tot het einde van het jaar en dat is best eng.”

De bouw

Ook Patrick uit Herentals zit in de tijdelijke werkloosheid. Patrick leidt een team van een 40-tal mensen in de bouwsector, maar ook die sector ligt op apegapen. 

Omdat de afstandsmaatregelen bijna niet gehandhaafd kunnen worden, heeft zijn werkgever beslist de activiteiten stop te zetten. “Alvast tot 5 april en wellicht langer als de overheid de maatregelen verlengt”, vreest Patrick.

Bekijk hier wat Patrick te vertellen heeft over de tijdelijke werkloosheid en lees eronder verder: 

Videospeler inladen...

Om zijn tijd nuttig te besteden heeft Patrick zich opgegeven om als vrijwilliger in het lokale ziekenhuis te gaan werken of om met de hond te gaan wandelen van mensen die niet buiten kunnen komen.

Alleenstaande moeder

Voor alleenstaande moeders die in de tijdelijke werkloosheid zitten, zoals Wendy, is het zeker geen gemakkelijke periode. Wendy is office manager in een interimkantoor. Maar omdat er minder een beroep wordt gedaan op uitzendkrachten, is er ook onvoldoende werk om iedereen in het interimkantoor aan het werk te houden.

“We zijn blij met de tussenkomst in de elektriciteitsfactuur en de verhoogde tegemoetkoming voor de tijdelijke werkloosheid”, zegt Wendy in haar videoboodschap. “Maar jammer genoeg is dat nog altijd veel minder dan wat je maandelijks verdient als je gaat werken. Dus ik hoop dat de crisis vlug voorbij is, zodat we weer kunnen gaan werken en weer wat financiële ademruimte hebben.”

Bekijk hier de videoboodschap van Wendy en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Doordat de meeste winkels gesloten zijn, zit een leger van verkopers in de tijdelijke werkloosheid. Eén van hen is Stefanie. Tot twee weken geleden werkte ze als verkoopster in een lingeriewinkel. Maar toen werd ze plots in quarantaine gezet en mocht ze niet gaan werken. 

Sinds deze week zit ze in de tijdelijke werkloosheid. En ze vindt dit allesbehalve leuk omdat ze een heel goede band heeft met haar collega’s. Ook al kan ze terugvallen op een vervangingsinkomen, toch is ze onzeker over de toekomst. “Ik weet niet wat ik er allemaal van moet denken en of het allemaal wel gaat lukken.”

Bekijk de bekommernissen van Stefanie en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Piloot

Ten slotte gaan we naar een werknemer uit een sector die heel zwaar getroffen wordt door de coronacrisis: de luchtvaart. Frederic is piloot bij een Belgische luchtvaartmaatschappij en  sinds gisteren is hij tijdelijk werkloos. 

“Mijn collega’s en de maatschappij hebben zoveel mogelijk mensen die nog op reis waren met onze maatschappij terug kunnen repatriëren naar België. Maar sinds gisteren is dat volledig stilgevallen”, vertelt hij.

Luister naar het verhaal van piloot Frederic en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Hoewel ook hij zijn inkomen fors zal zien dalen en het er de komende tijd niet goed uitziet voor de luchtvaart, houdt Frederik moed.

“Het is belangrijk om toekomstperspectief te houden. Ik denk dat de tijdelijke werkloosheid dit toch wel kan bieden, omdat dit toch wel de nodige ademruimte blijft geven aan verschillende bedrijven, om als werkgever te kunnen blijven functioneren.” 

Meest gelezen