AFP or licensors

Trump wil VS-bedrijven opnieuw open tegen Pasen: "Economie is niet gemaakt om maanden stil te liggen"

Voor de tweede opeenvolgende dag heeft de Amerikaanse president Donald Trump laten verstaan dat de maatregelen tegen het coronavirus niet te lang mogen duren. Hij zou graag zien dat tegen Pasen, 12 april dus, de bedrijven opnieuw open zijn. "De oplossing mag niet erger zijn dan het probleem", zei hij maandag op een persconferentie. "Ons land gesloten houden kan zwaardere problemen met zich meebrengen dan het virus zelf." Toch zei de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag nog dat de VS wel eens het volgende epicentrum van de uitbraak zou kunnen worden.

President Trump is niet erg tevreden met het feit dat ongeveer een derde van de Amerikanen nu in hun huis moeten blijven en dus niet kunnen gaan werken. "Ik zou graag hebben dat tegen Pasen of 12 april die bedrijven opnieuw normaal werken", zei hij tegen de tv-zender Fox News. Hij waarschuwt dat er meer mensen zullen sterven als de beperkingen zoals lockdowns van kracht blijven. 

I would love to have the country open by Easter

VS-president Donald Trump

Let wel: Trump zei dat hij graag alles normaal zou zien op Pasen, dat is nog niet een verordening. Gisteren liet hij eenzelfde geluid horen, maar plakte hij er geen datum op. Op de dagelijkse briefing over het nieuwe coronavirus deed Trump maandag een opvallende uitspraak: "Ons land moet voor de zakenwereld terug open gaan binnen enkele weken, niet enkele maanden." Ondertussen blijft het aantal besmettingen in de VS wel toenemen. Volgens experts zal die trend ook aanhouden als de Amerikanen zich niet nog meer gaan isoleren. Ze vrezen zelfs voor Italiaanse toestanden, waar de gezondheidszorg overspoeld wordt, en keuzes moet maken over wie er nog verzorgd kan worden. 

Trump benadrukte ook dat de uitbraak van het virus in de VS niet de schuld is van de Amerikanen met Aziatische roots: "We kunnen dit hen op geen enkele manier verwijten. We moeten onze Aziatische Amerikanen beschermen tijdens deze crisis. Ze helpen ons ook om dit virus de baas te kunnen." Dat hij oproept tot zo'n samenhorigheid is opvallend. Trump schoffeerde eerder door het coronavirus consequent het "Chinese virus" te noemen.

Trump stelt dat de economische schade van bedrijven die sluiten veel meer doden kan veroorzaken dan het virus zelf: "De Amerikaanse economie is niet gemaakt om drie tot vier maanden stil te liggen. Als het van de dokters zou afhangen, zouden ze de hele wereld op slot doen", zei de president.

Als het van dokters zou afhangen, zouden ze de hele wereld op slot doen.

Volgens Trump is een sterke economie noodzakelijk om de crisis de baas te kunnen. Maar volgens medische experts is het land deels terug openen een gevaar, omdat de omvang van het virus nog niet gekend is. Er wordt nog altijd te weinig getest in de VS, zeggen ze, en elke dag lopen de besmettingen op. 

Trump 2020

Voor Trump is de economie in dit verkiezingsjaar van electoraal belang. Eén van de bouwstenen van zijn campagne in 2016 was dat hij de economie weer zou doen opleven. Hij hoopt in 2020 opnieuw economische groei vooraan te zetten, maar dit keer wil hij uitpakken met een sterk groeiende economie, die onder zijn beleid tot stand kwam. Met de beurzen nu in vrije val door het coronavirus is dat een streep door zijn rekening.

De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, heeft maandag trouwens een zware maatregel aangekondigd. Het gaat onbeperkt geld in de economie pompen. Het hoopt een zware economische depressie te voorkomen.

Meest gelezen