Najate El Achari en Robbie Van Nieuwenhove wonen in New York: "Hier gebruiken ze het woord pauze, niet lockdown"

In de Verenigde Staten krijgen steeds meer Amerikanen het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te blijven om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Volgens de krant The New York Times hebben inmiddels naar schatting 158 miljoen mensen in de VS beperkingen opgelegd gekregen. Najate El Achari en Robbie Van Nieuwenhove wonen in de miljoenenstad New York. Hoe beïnvloedt corona er hun dagelijkse leven?

El Achari noemt de situatie "raar". "We volgen het nieuws uit Europa, en nu begint het serieus te worden in de VS. Sinds gisteren zitten we in een "pauze". Dat is het woord dat ze hier gebruiken, niet "lockdown". Dat woord lijkt te beangstigend", legt ze uit in het programma "De ochtend" op Radio 1. 

"We werken thuis en mogen enkel voor essentiële dingen naar buiten, zoals boodschappen doen. Wandelen en lopen mag ook. En afstand houden van elkaar, six feet, zo'n twee meter."

Europa loopt een week voor op de VS

Van Nieuwenhove heeft de indruk dat Europa korter op de bal speelt en al langer bezig is met de ernst van het coronavirus. "De voorbije weken ging iedereen er hier vrij laks mee om. We volgen het nieuws in België en Europa, en wisten altijd een week op voorhand wat er in de VS zou gebeuren. Pas een week geleden zijn de Amerikanen in gang geschoten. Toen mochten de meeste medewerkers van thuis uit werken, maar restaurants en cafés waren nog open. Sinds gisterenavond is het serieus geworden."

Héél abnormaal om slechts twee voetgangers in onze bruisende wijk tegen te komen

Van Nieuwenhove voelt aan dat de Amerikanen snappen dat het virus geen lachertje is, maar er eigenlijk eerst niet naar handelden. "Er waren veel oproepen om thuis te blijven. Maar als ik naar buiten trok dan zag je dat iedereen aan het basketten was of aan het picknicken in het park. Buitenshuis voelde je niet veel van de impact, terwijl in de media wel."  

Worden de maatregelen nu opgevolgd? Luistert de bevolking naar president Donald Trump? "Ik ben vandaag naar de supermarkt gegaan en had nu wel een desolaat gevoel op straat. Het is héél abnormaal om in onze wijk in New York slechts twee voetgangers tegen te komen. Het bruist er anders." 

BEKIJK hier ook de reportage in "Het Journaal" over de persoonlijke drama's achter de sluiting van de horeca in New York:

Videospeler inladen...

Meest gelezen