Veremeev

Twee grensovergangen in Waasland speciaal open voor landbouwers

In politiezone Waasland-Noord blijven 2 Belgisch-Nederlandse grensovergangen open speciaal voor landbouwvoertuigen.  "Het is onverantwoord om ze langs de andere overgangen te laten passeren", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). 

De Belgisch-Nederlandse grens is intussen op de meeste plekken helemaal dicht om ervoor te zorgen dat enkel noodzakelijke verplaatsingen mogelijk zijn.  Het is een maatregel die de coronaverspreiding moet indijken en moet voorkomen dat er besmettingen komen vanuit Nederland. Enkel mensen met een geldige reden (bv. woon-werk) kunnen de grens nog over op de belangrijkste invalswegen. De politie bewaakt streng en stuurt mensen terug die er niet moeten zijn. Op de kleinere grensovergangen plaatsen gemeentebesturen barricades met dranghekken, betonblokken of zelfs containers op de weg.  In het Waasland nemen ze speciale maatregelen om het landbouwverkeer over de grens toch vlot te kunnen laten verlopen. 

"Aparte overgangen om het veilig te houden"

In de politiezone Waasland-Noord  (Beveren, Sint-Gilis-Waas en Stekene) zijn er nog 4 plaatsen waar je de grens over kan steken. Er zijn 2 overgangen voorzien voor het gewone verkeer en 2 andere exclusief voor landbouwvoertuigen. "Dat gebeurt heel bewust omdat boeren anders veel te ver moet omrijden. En, de verkeerssituatie aan de andere overgangen kan het extra landbouwverkeer niet altijd aan. Het is dus ook veiliger om het apart te organiseren.", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) van gemeente Beveren. Op zijn grondgebied is er 1 landbouwgrensovergang, de andere ligt in buurgemeente Sint-Gillis-Waas.  "Zo is er toch een mooie spreiding in onze zone."

Meest gelezen