Videospeler inladen...

Gebukt onder zijn afkomst en fan van Popeye, wie was Asterix-striptekenaar Albert Uderzo (92) die overleden is?

In Frankrijk is striptekenaar Albert Uderzo overleden. Uderzo was vooral bekend van de reeks Asterix. De strip ging meer dan 375 miljoen keer over de toonbank. Indrukwekkend. Wie was Uderzo? Een kort overzicht in vijf boeiende weetjes.

Albert Uderzo stierf in zijn slaap op 92-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hartaanval. Er is geen link met de corona-epidemie, benadrukt zijn familie. "Hij was al weken moe", reageert zijn zoon Bernard de Choisy.

Uderzo is meer dan een klinkende naam in de stripwereld: hij is een icoon. Hij bedacht en tekende de avonturen van de dappere Galliër Asterix, zijn kameraad Obelix en viervoeter Idéfix sinds 1959. Het was René Goscinny - ook bekend van de reeks "Lucky Luke" - die de scenario's schreef. Goscinny stierf in 1977, ook aan de gevolgen van een hartaanval. 

Goscinny (l) en Uderzo (r), de Asterix en Obelix-tandem.
AFP or licensors

1. Gebukt onder zijn Italiaanse afkomst

Uderzo wordt geboren in april 1927 in het Franse stadje Fismes. Zijn vader is een timmerman die Italië had verlaten voor Frankrijk. Als kind heeft Uderzo het zwaar te verduren door zijn afkomst. Italianen werden toen aangezien als de "spaghetti-vreters die het brood van de Fransen kwamen opeten". Jaren later laat Alberto Uderzo de letter "o" van zijn voornaam vallen (van Alberto naar Albert), simpelweg om minder op te vallen. In 1934 verkrijgt zijn vader de Franse nationaliteit. 

2. Met dank aan sterke Popeye

Uderzo's vader kocht regelmatig de krant Le Petit Parisien waarin de verhalen stonden van Mickey Mouse, het legendarische tekenfiguurtje van Walt Disney. Disney - zijn held - inspireerde Uderzo. Hij liet in interviews niet na te zeggen dat de Amerikanen hem hadden leren tekenen, en niemand anders.

Maar het was Popeye die hem sterk zou beïnvloeden, de bonkige matroos die beresterk wordt als hij spinazie uit blik eet. Als Asterix aanvalt, is hij eigenlijk een vechtende Popeye. Toen Uderzo begon te tekenen, stelde zijn broer Bruno hem voor aan een uitgeverij in Parijs. Hij was 14 jaar en hij mocht instaan voor de belettering en de foto's, maar al gauw volgden ook de eerste publicaties. Nochtans had de jonge Uderzo eerst een carrière als garagist voor ogen.

AP2003

3. Gouden duo maar niet vanaf het begin

Uderzo ontmoet Goscinny bij persbureau World Press. Hij is 24, Goscinny is 25 en deed al ervaring op als ontwerper in de VS. Ze voelen aan dat de stripwereld vers bloed nodig heeft en besluiten om samen te werken. Uderzo tekent realistisch, Goscinny bedenkt de spitsvondige teksten. Een gouden zet. Maar niet in het begin. Ze bieden een reeks aan over een indiaan, genaamd Oumpap-Pah (met de eerste trekken zowaar van Obelix). Zowel Amerikaanse uitgeverijen als het Belgische Dupuis trekken hun neus er voor op.   

4. Sluwe Asterix, maar Obelix lieveling

Voor het personage van Asterix wijken Uderzo en Goscinny af van een klassiek figuurtje waarmee kinderen zich kunnen identificeren. "Niet per se knap of intelligent, maar sluw en slim", vertelde Uderzo ooit over Asterix.

Uderzo was dan wel een van de geestelijke vaders van Asterix en Obelix, toch had hij een voorkeur voor Obelix. Omdat hij hem bedacht zonder Goscinny toen de strip gelanceerd werd in het magazine Pilote. En omdat Obelix best een beetje op Uderzo leek.   

5. Asterix hoeft niet te stoppen na zijn dood

Uderzo was een gelauwerd tekenaar. Hoewel hij dat zelf minimaliseerde en André Franquin (de Belg achter Guust Flater) als "de grootste striptekenaar" zag. In 1985 kreeg Uderzo het ereteken van Ridder in de Nationale Orde van Verdienste in Frankrijk. Hij werd in 2013 gepromoveerd tot Officier. In 2009 gaven Uderzo en de dochter van Goscinny al de toestemming om ook na de dood van Uderzo Asterix-strips te blijven maken. Enkele jaren geleden stopte Uderzo zelf met tekenen. "Mijn handen willen niet meer mee", vond hij.

Herbekijk hier de reportage naar aanleiding van Uderzo's overlijden in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen