Videospeler inladen...

UZ Gent en VIB testen middel tegen longproblemen door coronavirus

Het Universitair Ziekenhuis Gent en Vlaams Instituut voor Biotechnologie evalueren een geneesmiddel met de naam Leukine® voor de behandeling van longproblemen ten gevolge van het nieuwe coronavirus. Verschillende medische centra in onder meer Spanje, Duitsland en Italië overwegen mee in de studie te stappen die het effect van het middel op de functie en het herstel van de longen zal bestuderen. De veiligheid van het middel voor mensen is al uitvoerig getest zodat het, in geval van een gunstig resultaat, snel gebruikt zal kunnen worden.

Een bepaald type longcellen, de alveolaire macrofagen, kunnen enkel optimaal groeien en functioneren als er een zogenoemde groeifactor aanwezig is. Deze groeifactor, GM-CSF (Granulocyte macrophage colony stimulating factor), speelt een cruciale rol in de verdediging tegen virussen en in een goed functionerend immuunsysteem.

Bij test in diermodellen is gebleken dat GM-CSF de sterfte door virale longontsteking kan reduceren. Hieruit blijkt dat het activeren van het immuunsysteem erg belangrijk is om virussen te bestrijden en secundaire infecties, door andere virussen of bacteriën, te vermijden.

Leukine®, het geneesmiddel dat getest zal worden, is ontworpen door Partner Therapeutics en is een vorm van GM-CSF verkregen uit gist. Het werd oorspronkelijk goedgekeurd in de VS in 1991. De veiligheid van het middel in menselijke patiënten is dus al uitvoerig getest.

"Patiënten met COVID-19 die acute ademhalingsproblemen ontwikkelen hebben niet veel behandelingsopties en een verhoogde kans op overlijden", zei Bart Lambrecht, hoofdonderzoeker van de klinische test aan het UZ Gent en het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek. "We hebben snel deze studie met Leukine® opgestart omdat GM-CSF belangrijke effecten heeft op de bescherming tegen virussen. De groeifactor ondersteunt ook het immuunsysteem en kan herstelmechanismen in de longen promoten."

Samenwerken tegen de COVID-19-pandemie

"Partner Therapeutics wil de werking van Leukine® in patiënten met COVID-19 onderzoeken en werkt hiervoor samen met academische en regeringspartners in Europa en de VS", zei dokter Debasish Roychowdhury, Chief Medical Officer bij Partner Therapeutics. "Samen met vele onderzoekers en wetenschappers denken we dat GM-CSF op verschillende manieren patiënten kan helpen, zoals het bestrijden van de infectie, het ondersteunen van het immuunsysteem en het herstellen van beschadigd weefsel."

Voor de behandeling van acute ademhalingsproblemen als gevolg van het nieuwe coronavirus zal Leukine® gebruikt worden in een vernevelde vorm voor directe opname via de ademhaling bij patiënten die reeds aan een respirator, een ademhalingstoestel, zijn aangesloten.

De vernevelde vorm van Leukine® is al bestudeerd in fase 2 en fase 3 klinische testen bij aandoeningen die de alveolaire macrofagen, de eerder genoemde longcellen, aantasten. Intraveneuze toedieningen van Leukine®, inspuitingen in de aders, zijn eerder al getest bij verschillende andere ziekten.

Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van VIB-UGent-UZGent.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen