UZ Gent test alle patiënten die voor meerdere dagen in het ziekenhuis verblijven

Het Universitair Ziekenhuis van Gent gaat voortaan alle patiënten die meerdere dagen worden opgenomen in het ziekenhuis testen op het coronavirus. Dus ook de patiënten zonder symptomen. Dokter Erika Vlieghe van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen heeft daar haar bedenkingen bij.

Het Universitair Ziekenhuis van Gent test nu alle patiënten die meerdere dagen in het ziekenhuis worden opgenomen.  Dat geldt ook voor patiënten die zich met andere medische problemen aanmelden. Volgens Karlien Wouters van het UZ Gent is dat noodzakelijk om zowel de patiënten als de zorgverleners goed te beschermen: "Het is zo dat wij in een UZ zeer zwakke patiënten verzorgen, vandaar het extra belang om hen goed te beschermen. We willen zeker zijn dat we geen besmette patiënten opnemen waarvan we het niet weten."

Reactie van dokter Vlieghe

Dokter Erika Vlieghe, die zelf hoofd is van de dienst infectieziekten in het UZ Antwerpen, reageert gemengd op de beslissing van haar collega’s van het UZ Gent om álle patiënten die naar het ziekenhuis komen, te testen. Normaal gezien worden enkel mensen met symptomen in het ziekenhuis getest. Huisartsen kunnen zelfs beslissen om mensen met symptomen die niet in een risicogroep zitten, voorlopig niet te testen. De beslissing van de UGent gaat dus veel verder dan de logica in andere ziekenhuizen. 

“Ik neem aan dat de collega’s in Gent daar goed over nagedacht hebben”, zegt Vlieghe in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Je kan mensen testen met klachten die doen denken aan Covid 19, maar iedereen testen met een gebroken enkel, dat is een ander verhaal”, zegt ze. “Daar hebben we op dit moment onvoldoende testcapaciteit voor.” Het UZ Gent benadrukt dat enkel wie voor meerdere dagen in het ziekenhuis wordt opgenomen, consequent wordt getest. 

Meest gelezen